Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για πιθανή αιφνίδια χρεοκοπία της Ελλάδας

soimble 70

Προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής, αιφνίδιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη FAS (Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung).

Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι εμπειρίες από άλλα μέρη του κόσμου υποδεικνύουν ότι δεν είναι αδύνατο για μια χώρα να «γλιστρήσει» ξαφνικά σε πτώχευση. Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνησή του έχει ετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που δεν θα μπορούσε να απαντήσει ένας υπεύθυνος/ λογικός πολιτικός και ότι θα προτιμούσε να μην πει τίποτα επ’αυτού.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η Γερμανία θα έκανε τα πάντα, εντός λογικού πλαισίου, για να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε περιθώριο να αποτύχουμε» και ότι σε αυτό το ζήτημα ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία.

Όσον αφορά στο Eurogroup της Δευτέρας, επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι και οι δύο είναι υπουργοί Οικονομικών, φέρουν ευθύνες και συνεργάζονται καλά και πρόσθεσε ότι τα media έκαναν τον Έλληνα υπουργό «σούπερ σταρ» και τώρα τον αποδομούν. «Και τα δύο είναι λανθασμένα» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ιταλός ομόλογός του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χαρακτήρισαν το κλίμα των διαπραγματεύσεων θετικό, κάνοντας λόγο για προόδους, χωρίς όμως να αναμένεται κάτι θεαματικό την Δευτέρα. Σε σχέση με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ότι η ελάφρυνση και όχι η διαγραφή του αποτελεί «δέσμευση, υπόσχεση» που έγινε προς την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2012, η οποία ισχύει και σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Αθήνα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Aπό πλευράς της, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αν και εξακολουθούν να υφίστανται «αγκάθια». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή, δήλωσε ότι δεν υφίσταται πλέον τεχνικό ζήτημα και ότι πρόκειται πλέον για θέμα πολιτικής βούλησης.

huffingtonpost.gr