Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει τον Μητσοτάκη για τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

«Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει την Φον ντερ Λάιεν: Δώστε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέταξε την ιδέα στους αρχηγούς της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάρει τη θέση της», κάτι που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, επιβεβαιώνουν πέντε αξιωματούχοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πάντως, οι ίδιοι άνθρωποι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζουν ότι πρόκειται για άλλη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι στην παρούσα φάση υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μισέλ θέλει να «γκρεμίσει» την Φον ντερ Λάιεν και προωθεί τη λύση Μητσοτάκη

Μετά τις Ευρωεκλογές 2024 υπήρξε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων στο να εξασφαλίσει η Φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες προκύπτει ότι συμφωνήθηκε πως ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Politico, ο Μισέλ φέρεται να επιμένει να παρουσιάζει εναλλακτικές επιλογές στην υποψηφιότητα της Γερμανίδας πρώην υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνομιλιών που έχει με ηγέτες της ΕΕ.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για την Φον ντερ Λάιεν», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ένας από τους αξιωματούχος της ΕΕ. Μάλιστα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο ίδιος άνθρωπος είπε πως «στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί απλώς ενόχληση και στη χειρότερη είναι αποσταθεροποιητικό».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενδεχόμενο διάδοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάειν στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, ως πιθανή εναλλακτική επιλογή στην υποψηφιότητα Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ieidiseis.gr