Ο Σάντσεθ υποψήφιος να αντικαταστήσει τον Γ.Α. Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2006, όπως σημειώνει η ισπανική «El Pais» θα αποσυρθεί και για τη θέση του προαλείφεται ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Το επόμενο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI), που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη μεταξύ 24 και 27 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα εκλέξει τον νέο της πρόεδρο σε αυτό το συνέδριο και όλα δείχνουν ότι Γιώργος Παπανδρέου θα αποτελέσει παρελθόν για την άλλοτε κραταιά Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο ΓΑΠ που βρίσκεται στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2006, όπως σημειώνει η ισπανική «El Pais» θα αποσυρθεί και για τη θέση του προαλείφεται ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των υποψηφίων και έχει ήδη λάβει την υποστήριξη πολλών αντιπροσωπειών. «Είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές παγκοσμίως στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και αποτελεί σημείο αναφοράς», λένε στο Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Σάντσεθ.

Το επόμενο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI), που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη μεταξύ 24 και 27 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα εκλέξει τον νέο της πρόεδρο σε αυτό το συνέδριο. Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρόεδρος της κυβέρνησης, θέτει υποψηφιότητα για τη θέση, σύμφωνα με την εφημερίδα «El País».

Όπως σημειώνει η «El País» πηγές από το PSOE επιβεβαίωσαν ότι ο Ισπανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του για τη θέση τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Το PSOE διαβεβαιώνει ότι ο Σάντσεθ έχει ήδη λάβει την υποστήριξη πολλών αντιπροσωπειών για να εκλεγεί ως ο πρώτος Ισπανός επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η θέση είναι συμβατή με την πρωθυπουργία της Ισπανίας και το PSOE εργάζεται εδώ και μήνες για να καταστήσει τον Πέδρο Σάντσεθ υποψήφιο για την αντικατάσταση του Παπανδρέου. Τα πρώτα βήματα για την προώθηση της υποψηφιότητας του Σάντσεθ ξεκίνησαν πριν από μήνες μέσω της Χάνα Τζαλούλ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον διεθνή τομέα στο εκτελεστικό όργανο του PSOE.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εγγράφονται συνήθως ένα μήνα πριν από τη συνέλευση.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) πιστεύει ότι το προφίλ του Σάντσεθ θα χρησιμεύσει για την «επανεκκίνηση» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς χάρη στις πολιτικές του για την οικολογική και κλιματική μετάβαση, την ενέργεια και τη μετανάστευση.

ieidiseis.gr