Ο ρόλος των γονέων στην παιδική παχυσαρκία

Οι γονείς παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στη ζωή ενός παιδιού, καθώς αποτελούν το πρότυπό τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Από αυτούς τους τομείς δε θα μπορούσαν να λείπουν οι διατροφικές επιλογές τους. Οι γονείς είναι εκείνοι που καθορίζουν την ποιότητα, την ποσότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια του φαγητού, καθώς είναι εκείνοι που τους το προσφέρουν. 

Σωστές διατροφικές συνήθειες

Η διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών καλλιεργείται ήδη από την βρεφική ηλικία, αν αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος στη διατροφή τους βρέφους.

Τα παιδιά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους δείχνουν την προτίμηση τους σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις και αποστρέφονται από ξινές και πικρές γεύσεις.

Η συνεχή και επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε ποικιλία τροφών τα βοηθά να δοκιμάζουν και να συνηθίσουν όλες  τις γεύσεις.

Αρκετοί γονείς προκειμένου να φάει το παιδί τους περιορίζονται σε λίγες τροφές. Aποφεύγουν αυτές που δεν τους αρέσουν, οι οποίες είναι συνήθως και οι πιο υγιεινές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεσή τους σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις χωρίς ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά. 

Μιμητισμός

Τα παιδιά τείνουν να υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους μέσω της παρατήρησης και μίμησης προτύπου. 

Η διατροφή τους, οι γνώσεις τους γι αυτήν, οι επιλογές τους, η συχνότητα και η ποσότητα των γευμάτων καθώς και η φυσική δραστηριότητα  παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές των παιδιών. 

Γονείς που ακολουθούν ένα ανθυγιεινό τρόπο διατροφής τον μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους. 

Ανθυγιεινός τρόπος διατροφής δεν είναι μόνο το πρόχειρο φαγητό. Είναι τα μη θρεπτικά γεύματα ή και η πλήρη έλλειψη αυτών. Είναι επίσης η κατανάλωση ενός μόνου μεγάλου γεύματος και η παράλειψη των μικρογευμάτων μέσα στην ημέρα. 

Η τροφή ως ένδειξη αγάπης

Η χρησιμοποίηση της τροφής ως δώρο για την ένδειξης αγάπης ή ως αντάλλαγμα για να κάνει το παιδί κάτι που επιθυμούμε είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Το παιδί δε θα πρέπει να συνδέει συγκεκριμένες γευστικές τροφές που συνήθως είναι γλυκά, ως επιβράβευση. 

Επίσης, μεγάλο λάθος είναι η πίεση στο παιδί να φάει όλη την ποσότητα που του σερβίρισαν. Σερβίρουμε τις ώρες που ενδεχομένως το παιδί δείχνει σημάδια πείνας ή ζητάει να φάει. Το αφήνουμε να καταναλώσει όση τροφή επιθυμεί. 

‘Άλλες συμπεριφορές εκτός της κληρονομικότητας, που ενισχύουν την παιδική παχυσαρκία είναι:

  • η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • τα οικογενειακά γεύματα που γίνονται μπροστά στην τηλεόραση
  • οι πρόχειρες επιλογές όπως μπισκότα, γλυκά κλπ, ως ενδιάμεσα σνακ

Σαν γονείς, θέλοντας το καλό των παιδιών μας, ενημερωνόμαστε από ειδικούς επαγγελματίες υγείας για την υγιεινή διατροφή και γινόμαστε σωστό και υγιές πρότυπο για τα παιδιά μας.

diatrofi.gr