«Ο πρωθυπουργός αντί για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης κατέληξε σε κυβέρνηση κομματικής συνεννόησης».

legas_055

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει με τους λεκτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία και να μπαίνουν πιο πάνω από το συμφέρον της Πατρίδας, τόνισε ο Ν. Λέγκας στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι χάθηκε η ευκαιρία καθόσον ο Πρωθυπουργός αντί για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης κατέληξε σε κυβέρνηση κομματικής συνεννόησης.

 

Ο βουλευτής Τρικάλων, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών της Ν.Δ. στη συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης προσώπων, αρμοδιοτήτων και αναδιανομής φιλοδοξιών, αλλά και προϊόν συμβιβασμών, ισορροπιών και εσωκομματικών συσχετισμών με ληξιπρόθεσμο μάλιστα χαρακτήρα.

 

Ο Ν. Λέγκας εστίασε την κριτική του στην αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής και προς επίρρωση των λεγομένων του χρησιμοποίησε τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στην αιτιολογική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτές, και παρά τα μέτρα που λήφθηκαν με το αρχικό μνημόνιο, τα ελλείμματα της περιόδου 2012 έως 2015 θα διατηρηθούν στο επίπεδο του 10,4% έως 14,4%. Την ώρα που το χρέος θα εκτροχιαστεί στο 200% του Α.Ε.Π. περίπου στο τέλος της περιόδου.

 

«Το γεγονός ότι το 2010 ελήφθησαν μέτρα άνω των 20 δις για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 14 δις ενώ το 2011 από τα 9,1 δις που προβλέπονταν αρχικά ανεβήκαμε στα 21 δις -για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δις- πιστοποιεί ότι η απόδοση των μέτρων είναι μόλις 34% ή άλλως ότι τα δύο τρίτα των μέτρων που πάρθηκαν πήγαν χαμένα», δήλωσε με έμφαση.

 

Αψευδή μάρτυρα της αναποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης πολιτικής, συνέχισε ο βουλευτής, αποτελεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ειδικότερα τα έσοδα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μάιου, είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2010 κατά 7,1%, τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος προέβλεπε αύξηση κατά 8,5%.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 θα είναι αυξημένο κατά 6,7 δις ευρώ, το δημοσιονομικό κενό– η αστοχία με άλλα λόγια- για το διάστημα 2011-2015, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν πλησιάζει τα 100 δις, το έλλειμμα το 2015 θα φτάσει και πάλι τα 36 δις και το χρέος, από το 2010 έως το 2015, θα αυξηθεί πάνω από τα 200 δις, ενώ το 2015 θα ξεπεράσει τα 500 δις-

περίπου διπλάσιο του ΑΕΠ. Όταν οι τόκοι το 2015 θα αντιπροσωπεύουν

πάνω από το 50% των εσόδων.

 

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η συνταγή δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση καθόσον παρεμβαίνει μόνο στον αριθμητή του επίμαχου κλάσματος και μάλιστα με τρόπο κάθετο, μέσω οριζόντων περικοπών και όχι στον παρανομαστή του, ο οποίος διαμορφώνεται από τους πολλαπλασιαστές, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόγραμμα το οποίο βουλιάζει αφού συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως «μαξιλάρι» για να καλύψει μέρος της σημαντικής υστέρησης στα έσοδα.

 

Η συνταγή που ακολουθείται, υπογράμμισε ο Ν. Λέγκας, είναι αναποτελεσματική καθόσον δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και μάλιστα διπλό. Κύκλο ελλειμμάτων και κύκλο υπερχρέωσης. Ταυτόχρονα με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, άρα, την αδυναμία καταβολής νέων φόρων.

 

Η Νέα Δημοκρατία, επισήμανε ο βουλευτής Τρικάλων, δεν μπορεί να συμφωνήσει καθόσον από τη συνταγή απουσιάζει η εσωτερική λογική, με αποτέλεσμα αντί να λύνονται να δημιουργούνται νέα προβλήματα