Ο πρόεδρος της Ιταλίας ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου

Όλο το παρασκήνιο με την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη πριν από λίγο, οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε νωρίτερα την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 70 ημερών θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η παραίτηση Ντράγκι
Το πρωί, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στην ιταλική Κάτω Βουλή την Πέμπτη την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται πως καμία από τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τους τελευταίους 18 μήνες την κυβέρνηση του πρώην διοικητή της ΕΚΤ δεν καταψήφισε χθες την κυβέρνηση στη νέα ψηφοφορία στη Γερουσία. Όμως η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια προτίμησαν την αποχή, ενώ τα 5 Αστέρια ψήφισαν «παρών», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από 95 γερουσιαστές, ενώ 38 ψήφισαν όχι. Τυπικά η κυβέρνηση συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Γερουσίας, αλλά ουσιαστικά η ισχυρή εντολή που ζήτησε ο Ντράγκι πριν από μία εβδομάδα, όταν και εκδήλωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί δεν δόθηκε.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο Ντράγκι δήλωσε: «Ευχαριστώ για όλη τη δουλειά που κάνατε αυτήν την περίοδο. Μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες το βράδυ από τη Γερουσία της Δημοκρατίας, ζητώ να διακοπεί αυτή η συνεδρίαση για να μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να κοινοποιήσω τις προθέσεις μου», είπε ο Ντράγκι στους βουλευτές. «Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους», είπε ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Ο κ. Ματαρέλα έκανε αυτή τη φορά δεκτή την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός, κατά την ίδια ενημέρωση. Η συνάντηση Ματαρέλα – Ντράγκι ήταν διαδικαστική και κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας.

fimotro.gr