Ο ΠΦΣ για την έκθεση της φαρμακευτικής δαπάνης

farmakio4

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την Έκθεση αξιολόγησης για την Υγεία, των Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και η οποία έχει μεν ημερομηνία «Οκτώβριος του 2014», αλλά περιέχει στοιχεία του… 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Σαββάτου, η Έκθεση, στους συντάκτες της οποίας ανήκει και ο Υπεύθυνος για θέματα Υγείας στην Τρόϊκα κ. Τζουζέπε Καρόνε, όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, επικαλείται στοιχεία «από το 2011 και μετά».

Λέει λοιπόν η έκθεση ότι :

• H δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ και μας κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΛΑΘΟΣ : To 2011 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3,4 δις ενώ φέτος σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργού υγείας θα κλείσει στα 2 δις ευρώ.
• Το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 1,9%

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ

ΛΑΘΟΣ :Σύμφωνα με τα επίσημα σημερινά στοιχεία το ποσοστό επι του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,9% που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα χωρών μελών της Ε.Ε. • Η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι 421 ευρώ

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ

ΛΑΘΟΣ: HTAN 421 ΕΥΡΏ και σήμερα ανέρχεται στα 189 ευρώ πολύ χαμηλότερα δηλαδή του μέσου όρου που σύμφωνα με την έκθεση είναι 224 ευρώ.

Το στοιχείο που ίσως δεν αναφέρει η Έκθεση, είναι ότι στην χώρα των 1.500.000 ανέργων το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους απο 11% έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 35 %.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για μια ακόμη φορά διατυπώνει την πάγια και σταθερή θέση ότι η Υγεία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοσηρότητα τον πληθυσμό, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη ενώ οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει.
Οι δείκτες υγείας δεν είναι αριθμοί, έχουν κοινωνικό αντίκρυσμα και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζει η Πολιτεία και η Ε.Ε.

Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά για την παροχή σωστής φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απορρίψει ως ανεπίκαιρη την συγκεκριμένη Έκθεση γιατί βασίζεται σε δεδομένα που έχουν ξεπερασθεί χρονικά και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Υπενθυμίζει δε, ότι πίσω από τους αριθμούς στην υγεία, υπάρχουν πάντα άνθρωποι.

.