Ο περίεργος λόγος που σας κάνει να πίνετε περισσότερο κρασί

Την επόμενη φορά που δυσκολεύεστε να παραγγείλετε μόνο ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ, κατηγορήστε το …. ποτήρι σας. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πίνουν ουσιαστικά περισσότερο κρασί όταν σερβίρονται σε μεγάλο ποτήρι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge διαπίστωσαν ότι οι πωλήσεις κρασιού ήταν κατά 9% υψηλότερες όταν χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερα ποτήρια. Το σερβίρισμα του κρασιού σε μεγαλύτερα ποτήρια φάνηκε ότι κάνει τους ανθρώπους να πίνουν γρηγορότερα, καταναλώνοντας συνεπώς περισσότερο, σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη. Για να δοκιμάσουν τη θεωρία αυτή, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα σε μια παμπ στο Cambridge στην οποία σερβίρονταν οι συνήθεις ποσότητες κρασιού των 125ml και 175ml σε ποτήρια χωρητικότητας 300ml.

Η παμπ συμφώνησε να δοκιμάσει ποτήρια χωρητικότητας 370ml και 250ml. Σε διάστημα 16 εβδομάδων, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν περίπου 1/10 περισσότερο κρασί εάν είχαν σερβιριστεί στο μεγαλύτερο μέγεθος ποτηριού αντί του συνηθισμένου των 300ml. Ωστόσο, δεν έπιναν αναγκαστικά αντίστοιχα λιγότερο αν το ποτήρι τους ήταν 250ml. «Βρήκαμε ότι η αύξηση του μεγέθους των ποτηριών κρασιού, ακόμη και χωρίς να αυξάνεται η ποσότητα του κρασιού, οδηγεί τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο», δήλωσε η Dr Rachel Pechey, από τη μονάδα ελέγχου συμπεριφοράς και υγείας στο Cambridge.

Και πρόσθεσε: «δεν είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μεγαλύτερα ποτήρια αλλάζουν την αντίληψή μας για την ποσότητα του κρασιού, κάνοντάς μας να πίνουμε γρηγορότερα και να παραγγέλνουμε περισσότερο». Η καθηγήτρια Theresa Marteau, διευθύντρια της ίδιας μονάδας, συμπλήρωσε : «Αυτό δείχνει ότι η αποφυγή της χρήσης μεγαλύτερων ποτηριών κρασιού θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα που καταναλώνουν οι άνθρωποι».

Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά τα ποτήρια κρασιού έχουν αυξήσει σταθερά το μέγεθός τους τα τελευταία 300 χρόνια κατά πολύ πάνω από το 500% και, όσον αφορά την υγεία μας, αυτό θα μπορούσε να είναι κακό. Σύμφωνα με την Marteau, η δεκαετία του ’90 ήταν μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία τα μεγέθη των ποτηριών του κρασιού αυξήθηκαν εκθετικά.

itrofi.gr