O πάγος στα εστιατόρια έχει ένα μικρό βρώμικο μυστικό

Ανησυχητική απάντηση έδωσε ένας εργαζόμενος σε μπαρ στις ΗΠΑ για τις μηχανές κατασκευής πάγου – Παρά τις κυρώσεις, λίγοι πειθαρχούν – Η κακή συντήρηση αυξάνει τον κίνδυνο βρωμιάς, μούχλας και μικροβίων

Μια μικρή αλλά χρήσιμη αποκάλυψη έκαναν άνθρωποι που δουλεύουν σε μπαρ, αποκαλύπτοντας ένα «βρώμικο» μυστικό που οι περισσότεροι καταναλωτές ούτε καν διανοούνται.

Όταν 30 bartenders ρωτήθηκαν από το Bussiness Insider για τα «άπλυτα» των επιχειρήσεων, ένας εξ αυτών έδωσε μια απάντηση μάλλον ανησυχητική. «Κανένα σχεδόν εστιατόριο ή μπαρ δεν καθαρίζει τις μηχανές πάγου όσο συχνά θα έπρεπε», είπε ανώνυμα.

 Η αποκάλυψη δεν είναι καινούρια. Εάν οι μηχανές δεν καθαρίζονται τακτικά, αυξάνεται ο κίνδυνος βρωμιάς, μούχλας και μικροβίων.
Παρά τις κυρώσεις λίγοι πειθαρχούν

Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη και βαριές κυρώσεις, λίγοι φαίνεται ότι πειθαρχούν. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100.000 δολάρια υπό κανονικές συνθήκες ή και 250.000 δολάρια για άτομα και 500.000 για επιχειρήσεις, εάν το αδίκημα επιφέρει το θάνατο. Ο μολυσμένος πάγος έχει συνδεθεί άλλωστε με πρόκληση τροφικών ασθενειών.

Πριν 9 χρόνια, μολυσμένος πάγος προκάλεσε την ασθένεια δύο νεόνυμφων και περίπου 70 καλεσμένων τους στο γαμήλιο πάρτι. Το 2011, σε μελέτη που έγινε στο Λας Βέγκας, διαπιστώθηκε ότι το 1/3 των διανομέων πάγου ήταν εστίες αναπαραγωγής βακτηρίων. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, το 2013, σε εστιατόρια αλυσίδας στην Κίνα, τα παγάκια είχαν 13 φορές περισσότερα βακτήρια από το νερό τουαλέτας.

protothema.gr