Ο Ορειβατικός Όμιλος Πύλης στον Γράμμο!

10488028 713319

Κορυφή (Τσούκα Πέτσικ) 2.521μ.
Συνολική Απόσταση / Ώρα Διαδρομής
23.5 Χιλ. , 10.30 ώρες διαδρομής
Συνολική Υψομετρική Διαδρομής
1650 μ.

Διαδρομή

Αετομηλίτσα – – Κορυφή Σκίρτση (Περήφανο υψ. 2442 μ.) Κορυφή Γράμμος -Τσούκα Πέτσικ (υψ. 2.520 μ.) – Γκέσος (μνημείο εμφυλίου υψ. 2168 μ.).
Η εκδρομή ήτανε σε συνεργασία με τον ΣΠΟΡΤ σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βουνά της Ελλάδος όχι μόνο από πλευράς ορειβατικού ενδιαφέροντος αλλά και συνάμα ιστορικού περιεχομένου.

Η εκδρομή ξεκίνησε νωρίς το πρωινό του Σαββάτου προς τον ορεινό όγκο του Γράμμου βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας και αποτελεί το πρώτο βουνό της βόρειας Πίνδου. Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο ,τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιον. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

Η διαμονή στον ξενώνα / καταφύγιο της Αετομηλίτσας (παλιά Δέντσικο – Ντένισκο, Γαλαταριά είναι βλαχοχώρι του νομού Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, η οποία είναι σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα Αλβανικά σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1380-1490 μέτρων. Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Οι περισσότεροι από τους εκδρομείς προτίμησαν την διαμονή τους στην θαλπωρή του ξενώνα ενώ αρκετοί (περίπου 10) κατασκήνωσαν μπροστά από των χώρο του καταφυγίου.
Το πρόγραμμα μας για το Σάββατο έλεγε ανάβαση στην Κορυφή «Τσούκα Πέτσικ» ή αλλιώς Γράμμος 2,520, την ψηλότερη του Γράμμου. Μια διαδρομή που απαιτεί γύρω στις 5- 6 ώρες αναβάσεις και χαρακτηρίζεται μετρίας δυσκολίας. Το ξύπνημα στις 5 το πρωί μετά το χθεσινό ταξίδι ήταν δύσκολη υπόθεση αλλά με τον καιρό σύμμαχο τα πρώτα 3 χιλιόμετρα συνεχόμενης ανάβασης βγήκαν σχετικά εύκολα.
Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση στην αρχή, που ακολουθήθηκε για 2 ώρες περίπου μέχρι το ρέμα που κατεβαίνει για το Άσπρο ποτάμι. Από ‘κει η κατεύθυνση γίνεται βορειοδυτική και οδηγεί στον Αυχένα Κιάφα, ανάμεσα στην Κιάφα (υψ. 2.393μ.) και το Περήφανο (υψ. 2.442μ.), όπου μετά από περίπου 3 ώρες είμασταν στην κορυφή. Εν συνεχεία το μονοπάτι ακολουθεί δυτική κατεύθυνση περνά κάτω από το Περήφανο στη δεξιά πλευρά του και οδηγεί προς την κορυφή που χρειάστηκαν περιπού 50-60 λεπτά, σε σχετικά ομαλό μονοπάτι.

Τελικά μετά από 4.30 με 5.00 ώρες ανάβασης βρεθήκαμε στην κορυφή του Γράμμου ή Τσούκα Πέτσικ (υψ. 2.520 μ.). Η θεά μια από τις ομορφότερες της Ελλάδος καθώς διακρίνονται ο Σμόλικας, η Γκαμήλα, το Βίτσι, μέρος της Αλβανίας, τμήμα της λεκάνης της Καστοριάς και φυσικά οι υπόλοιπες κορυφές του ένδοξου βουνού. Η ονομασία Τσούκα Πέτσικ είναι παλιά και πρέπει να προέρχεται από το όνομα ή το ψευδώνυμο κάποιου βοσκού της περιοχής (Τσούκα Πέτσικ = κορυφή Πέτσικ). Επίσης διακρίνονται οι χαρακτηριστικές κοιλάδες όπως αυτές της Γράμμοστας, της Αετομηλίτσας και του Πληκατίου. Στις ψηλές κορυφές του σχηματίζονται αλπικές λιμνούλες με πιο εντυπωσιακές τη λίμνη Γκίστοβα, που βρίσκεται βόρεια της Κορυφής, στην κορυφή Σακούλι (υψ. 2.350 μ.), που είναι η ψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας και τη λίμνη Μουτσάλια σε υψόμετρο 1.700 μ., που βρίσκεται κάτω από την Επάνω Αρένα. Στο μεγαλύτερο μέρος του βουνού και μέχρι το υψόμετρο των 2.000 μ., αναπτύσσεται έντονη βλάστηση από βελανιδιές, οξιές, φράξους και γαύρους στα χαμηλότερα σημεία αλλά και έλατα, μαύρη πεύκη και ρόμπολα στα ψηλότερα.

Κατά την κατάβαση μας ακολουθήθηκε περίπου η ιδία διαδρομή μέχρι και την Κορυφή Σκίρτση (Περήφανο υψ. 2442 μ.) αλλά κόψαμε την κορυφή από την πλάγια μεριά της κάνοντας πιο ενδιαφέρον την διαδρομή περνώντας μέσα από συστάδες χιονιού και απόκρημνα βράχια. Μετά από δυο ώρες κατάβασης φτάνουμε σε ένα από τα μνημεία του Εμφυλίου, χτισμένο από το Ά Σώμα Στρατού, ένας οβελίσκος στην θέση Γκέσος (2168μ.). Η θέα απεριόριστη και εντυπωσιακή. Στο Νότο ο Σμόλικας και πιο δεξιά η Γκαμήλα αλλα και άλλα βουνά που ξεπρόβαλλαν όσο ανεβαίναμε. Βόρεια και δυτικά απλώνεται ο Γράμμος.

Για δεκαετίες ο Γράμμος ήταν απομονωμένος λόγω του ιστορικού φορτίου που κουβαλάει αλλά κι εξαιτίας των περιοχών που ήταν ναρκοθετημένες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αποκτάει σιγά σιγά την αίγλη που του αξίζει, έχει μπει ως προορισμός στους χάρτες των ορειβατών όλης της Ελλάδας και οι περισσότεροι εστιάζουν στην φυσική του ομορφιά που για χρόνια είχαμε ξεχάσει. Το βουνό όμως, πέρα από τις εικόνες που προσφέρει σε κάθε έναν που θα το επισκεφθεί, έχει και ιστορικά μυστικά που κάποτε χώρισαν την πατρίδα μας στα δύο. Ανεβαίνοντας λοιπόν στο Γράμμο, κατεβαίνουμε σκαλοπάτια στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και πρόκειται ίσως για την πιο φορτισμένη ανάβαση στην Ελλάδα καθώς στα λιγοστά μονοπάτια του, συναντάμε ακόμα και σήμερα, διάσπαρτους, εδώ κι εκεί, τους βουβούς μάρτυρες της τραγικής ιστορίας του εμφυλίου πολέμου, ενός πολέμου που κάποιοι θέλουν και κάποιοι αρνούνται να ξεχάσουν.

www.opopilis.gr Το μέλος του Ο.Π.Ο.Π.
ΚΑΨΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

.