Ο Ορειβατικός Όμιλος Πύλης στα Άγραφα

3332222 2

Την Κυριακή 13/12/2015 δέκα μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης (Ο.Π.Ο.Π) βρεθήκαμε στα Άγραφα και με αρκετή όρεξη ξεκινήσαμε για την χιονισμένη κορυφή Ντελιδήμι η οποία άγγιζει τα 2163 μέτρα σε υψόμετρο.

Το ραντεβού δόθηκε στο δημαρχείο Πύλης στις 7:00 το πρωί και αφού μαζευτήκαμε όλοι ξεκινήσαμε για τον οικισμό Φουντωτό, όπου εκεί θα αφήναμε τα αυτοκίνητα και θα ξεκινούσαμε την εξόρμησή μας. Ο καιρός από το πρωί είχε δείξει ότι θα ήταν καλός και όσο αναβαίναμε γινόταν όλο και καλύτερος.

Το τοπίο του βουνού ήταν ποικιλόμορφο και έτσι όσο αναβαίναμε σε υψόμετρο, την βλάστηση και τα δέντρα, την διαδέχτηκαν το χιόνι και οι βράχοι, μην αφήνοντας έτσι το μάτι μας να βαρεθεί. Ιδιαίτερα τυχεροί ήμασταν και στην επιλογή του πρώτου σημείου για να πάρουμε κάποιες ανάσες, καθώς ο ήλιος μόλις είχε αρχίσει να ξεπροβάλει πίσω από τις χιονισμένες κορυφές.

Η υπόλοιπη διαδρομή μέχρι την κορυφή, παρά το αρκετό χιόνι και τις απότομες κλίσεις σε ορισμένα σημεία ήταν ευχάριστη, καθώς οι συμβουλές των εμπειρότερων μελών, μας επέτρεψε να απολαύσουμε την διαδρομή χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσουμε για κάτι άλλο. Μετά από περίπου 3 ώρες φτάσαμε στην κορυφή Ντελιδήμι των Αγράφων και η θέα των χιονισμένων γύρω κορυφών εξάλειψε κάθε είδος κούρασης. Αφού χορτάσαμε με το υπέροχο τοπίο που μας προσέφεραν τα ελληνικά βουνά, βγάλαμε τις καθιερωμένες ομαδικές φωτογραφίες και πήραμε τον δρόμο του γυρισμού.

Η κάθοδος μας βρήκε με δύο άτομα λιγότερα, αφού δύο άτομα από την ομάδα αποφάσισαν να μεγαλώσουν λίγο την ανάβασή τους και να ακολουθήσουν την κορυφογραμμή για να δουν την δυσκολία της διάσχισής της.

Το κατέβασμα ήταν πιο γρήγορο και διασκεδαστικό, καθώς το χιόνι σε συνδυασμό με την κατηφορική κλίση μας επέτρεψε να κατέβουμε ένα κομμάτι της διαδρομής κάνοντας τσουλήθρα.

Η επανένωση όλης της ομάδας έγινε στον οικισμό Πετρίλο όπου τις εμπειρίες τις ανάβασης συντρόφεψε το ζεστό τσάι και ο καφές, που μας ετοίμασε ο μοναδικός κάτοικος του οικισμού στο καφενείο του. Αφού τον ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία του, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την Πύλη όπου και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη ανάβαση, η οποία θα είναι μετά το νέο έτος.

www.opoppilis.gr Το Μέλος του Ο.Π.Ο.Π.
Μάστορας Σπύρος

 

.