Ο Μητσοτάκης θέτει τα διλήμματα των εκλογών

“Το εκλογικό δίλημμα είναι από τώρα σαφές: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη “ανάπτυξη για όλους” ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”; Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια “δεύτερη φορά τη συμφορά” ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή; Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα; Αναπτύσσοντας από τη μία την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο πολίτης”.

Σε αυτές τις 95 λέξεις και στην περιοδεία του στην Πάτρα, με την οποία άνοιξε, ουσιαστικά, για την κυβερνητική παράταξη ο αγώνας δρόμου της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός όρισε, πιο ηχηρά αυτή τη φορά, τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες επάνω από την εθνική κάλπη του 2023.

Ξεκινάει η… κούρσα 

Οικονομία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, εθνικά θέματα, καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και παρακολουθήσεις, ορίζουν το σκηνικό αυτού του πολιτικού μαραθωνίου μηνών, με τη “γαλάζια” ατζέντα να κινείται, όπως επισημαίνουν στελέχη στο “Κ”, προς δύο κύριες κατευθύνσεις. Από τη μία η προβολή του κυβερνητικού έργου, μέσω της εκπομπής θετικών μηνυμάτων για την επόμενη ημέρα της χώρας. Από την άλλη, η επισήμανση των κινδύνων που ελλοχεύουν πίσω από τις διεθνείς κρίσεις, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, αφήνουν το αποτύπωμά τους στη χώρα. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τα βασικά διλήμματα. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο καθαρά πολιτική, στην οποία θα τρέχουν παράλληλα μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια. Οι εκλογές έρχονται σε κάποιους μήνες από σήμερα και πλέον το πρόταγμα θα γίνεται όλο και πιο εμφατικό”, σχολιάζουν παράγοντες. 

Απαντήσεις…

Κυβέρνηση και Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτή την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, θα επιδιώκουν και θα προκαλούν τη σύγκριση των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 με εκείνα της περιόδου 2015-2019. Παράλληλα, θα… ξορκίζουν την αποκαλούμενη “χαλαρή ψήφο” της πρώτης κάλπης ή την αποχή, με στόχο η Νέα Δημοκρατία να καταγράψει ένα ποσοστό που, όπως αναφέρουν στελέχη, θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία που, με βάση την ανάγνωση των “γαλάζιων” όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, είναι στοίχημα εφικτό. “Δεν υπάρχει χώρος ούτε για αδιαφορία ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους ούτε από θολά μηνύματα, που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς… Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία”, είναι το σήμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κεντρική πολιτική λεωφόρος που θα ακολουθήσουν το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβερνητική παράταξη έχει ως… μπούσουλα τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, της αντιμετώπισης των κρίσεων, αλλά και της σταθερότητας σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αστάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα για τη συνεχή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένουν στην αιχμή του λόγου και η θετική απεικόνιση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας διευρύνει το περιθώριο των μέτρων θωράκισης, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας, προκειμένου να κερδηθεί ο Νο 1 στόχος. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

“Τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχιστούν. Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες… Πιστεύω ότι οι πολίτες νιώθουν ότι η Πολιτεία εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα” και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού”, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και στόχοι 

Οι “γαλάζιοι”, στο μεταξύ, στέκονται ιδιαίτερα στην πολιτική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τα θέματα των παρακολουθήσεων και του πληθωρισμού που καλπάζει. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγάζουν από τις έρευνες κοινής γνώμης:

– Καταγράφεται σταθερά η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πολίτες στην πλειονότητά τους εκφράζουν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη και κινείται στο όριο των εκλογών του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σημαντικά των ποσοστών του 2019. 

– Από την εκτίμηση ψήφου προκύπτει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει απολύτως εφικτός.

– Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό κινούνται σε υψηλά επίπεδα, που σε πολλές περιπτώσεις καταγράφουν ποσοστά υπερδιπλάσια του κ. Τσίπρα.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, την ίδια στιγμή, τίθενται και οι στόχοι όσον αφορά τα ειδικά κοινά όπου θα απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να πετύχει τη δεύτερη, μετά το 2019, αυτοδυναμία της. Η νέα γενιά, η μεσαία τάξη, ο αγροτικός κόσμος και οι ευπαθείς συμπολίτες βρίσκονται συνεχώς στα… κυβερνητικά ραντάρ, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στους αναποφάσιστους, που ναι μεν έχουν θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στις μετρήσεις απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. “Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για ψηφοφόρους που τοποθετούνται στο Κέντρο. Και προκειμένου να τους προσεγγίσουμε πρέπει να αναδείξουμε τη θετική μας ατζέντα. Τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να τους τονίσουμε ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει και τα διορθώνουμε”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους “γαλάζιους”, παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι στο θετικό γήπεδο δεν μπορεί να… παίξει μπάλα. “Ο κ. Τσίπρας επενδύει σε έναν πόλεμο φθοράς τόσο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και εναντίον στελεχών με ιδιαίτερα καλή απήχηση. Όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Γνωρίζει τις δημοσκοπήσεις και επιχειρεί να… κοντύνει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία στο κεντρώο κοινό. Εκεί, δηλαδή, που ο ίδιος δεν κερδίζει τίποτα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στο μοντέλο των περιοδειών, προβάλλοντας το έργο μας σε κάθε περιοχή”, αναφέρουν παράγοντες. 

* Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

capital.gr