Ο Λαρισαίος γεωπόνος που σχεδίασε ένα καινοτόμο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Τρόπους οι οποίοι προασπίζουν τη δηµόσια υγεία και καταπολεµούν τα κουνούπια χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον περιλαµβάνει το project που έχει σχεδιάσει ο Γιωργής Μαστρονικολός. Γεωπόνος ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτωρ Εντοµολογίας στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας (Βόλος), ο 29χρονος Λαρισαίος µελετά τη βιοοικολογία, πληθυσµιακή δυναµική, δηµογραφία (διάρκεια ζωής, ωοπαραγωγή, συµπεριφορά) των κουνουπιών (Culex sp., Aedes sp.) και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανταγωνιστικότητα σύζευξης στειρωµένων κουνουπιών του Ae. Albopictus που ανταγωνίζονται άγριους πληθυσµούς. Σκοπός της έρευνας είναι η διασφάλιση της δηµόσιας υγείας (άνθρωπος, περιβάλλον) µε τη διαχείριση των κωνωποµεταδιδόµενων µολυσµατικών ασθενειών, η διατήρηση της περιβαλλοντικής βιωσιµότητας αποφεύγοντας τη χρήση εντοµοκτόνων και ο σχεδιασµός ΑreaWide – Integrated Pest Management προγραµµάτων. Ήδη τα αποτελέσµατα χρησιµοποιούνται για ένα πιλοτικό πρόγραµµα που τρέχει στην περιοχή της Βραυρώνας.

Ο Γιωργής υποστηρίζεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ίδρυµα και από τον International Atomic Energy Association (ΙΑΕΑ), που συµβάλλουν στην εκπαίδευσή του και µε σεµινάρια. Χρηµατοδοτήθηκε από το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ έλαβε ανταποδοτικές υποτροφίες και από το Angelopoulos fellowship, µε αποκορύφωµα την παρουσία του για δύο χρονιές στο Clinton Global Initiative University (2014, 2017), αφού το βιογραφικό του σε συνδυασµό µε το project κρίθηκε ως παγκοσµίως καινοτόµο. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, µε τον συνδυασµό βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας παράγει απτά επιστηµονικά δεδοµένα και πολιτική στη δηµόσια υγεία µε γνώµονα την αξία της ανθρώπινης ζωής και την περιβαλλοντική βιωσιµότητα.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το Forbes –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι 30. Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

thessaliatv.gr