Ο κύβος ερρίφθη: Πρόταση μομφής για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» καταθέτει η Ν.Δ.

Αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει με δεδομένη κατ´ αρχήν τη θέση του ΚΚΕ να μην ψηφίζει προτάσεις μομφής, εκτιμάται ότι μια τέτοια κορυφαία κίνηση θα ενισχύσει την εικόνα του κόμματος ότι ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που από την πρώτη στιγμή ήταν κατά της Συμφωνίας με τους όρους που αποκαλύπτονταν και λειτουργούσαν εις βάρος των συμφερόντων της χώρα

Ο κύβος ερρίφθη όπως φαίνεται. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από την Κ.Ο της ΝΔ για τους πολιτικούς χειρισμούς της στην Συμφωνία των Πρεσπών όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost.gr. Ο στόχος είναι να βάλει ένα τελευταίο ανάχωμα στην επικύρωση της Συμφωνίας καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις και τον κάθε βουλευτή χωριστά να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει με δεδομένη κατ´ αρχήν τη θέση του ΚΚΕ να μην ψηφίζει προτάσεις μομφής, εκτιμάται ότι μια τέτοια κορυφαία κίνηση θα ενισχύσει την εικόνα του κόμματος ότι ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που από την πρώτη στιγμή ήταν κατά της Συμφωνίας με τους όρους που αποκαλύπτονταν και λειτουργούσαν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Η πρόταση μομφής κατατίθεται με ανοιχτή την ολομέλεια.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Ο κ. Μητσοτάκης μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής δήλωσε ότι όλοι οφείλουν να ακούσουν τη φωνή του λαού, «με πρώτο τον κ. Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών». «Μια συμφωνία που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους» τόνισε. «Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν».  Η ΝΔ καταγγέλλει την Συμφωνία Τσίπρα διότι ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους.

newpost.gr