Ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό ήταν το αντικείμενο του Session 8 «The Road to Smart Cites: Reinventing Urban Areas» του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν στο “internet of mobility”, την έξυπνη κινητικότητα, που θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό» επεσήμανε ο δρ. Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ICCS και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ERTICO-ITS Europe, προσθέτοντας ότι οι πόλεις κινούνται σε ένα οικοσύστημα “κυβερνοφυσικό”, στο οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως οι ψηφιακές υποδομές, η γνώση και φυσικά το κόστος. 

«Οι πόλεις πρέπει τολμήσουν ώστε να ηγηθούν τον πράσινο μετασχηματισμό» τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου Major Cities of Europe και κ. Giorgio Prister, προσθέτοντας πως «χωρίς ένα πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που αποκτούμε και να σχεδιάσουμε νέες υπηρεσίες ή να αναμορφώσουμε τις υπάρχουσες».

Τέλος ο Βαγγέλης Γκορίλας, Ηead of Public Sector της Vodafone Ελλάδας τόνισε πως τα  δίκτυα 5G, το IoΤ (Intelligent of Thinks) και τα big data είναι μέρος των λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούν στις πόλεις κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση και αστικοποίηση, ενώ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα μελετών της Vodafone σύμφωνα με τις οποίες η χρήση έξυπνων συστημάτων φέρνουν τεράστια οφέλη, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διαχείριση υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων. 

Την συζήτηση συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος τη e-trikala Οδυσσέας Ράπτης.