Ο Κώστας Σκρέκας στην αμφικτιονία των Καραγκούνηδων

Ο Κώστας Σκρέκας προσκεκλημένος στις εργασίες της5ης  Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων χαιρέτισε την πολυπληθέστερη εθνολογική ομάδα της Θεσσαλίας που κατάγεται από το αρχαίο φύλο των Δωριέων, τους Καραγκούνηδες.

Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για την άριστη οργάνωση της πολυήμερης συνάντησης, ο τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας είπε:

«Όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτιστικό DNA, το οποίο και επηρέασε βαθύτατα τις ελληνικές αξίες και ιδανικά. Για παράδειγμα, η αξία της οικογένειας με την ιεράρχηση και το σεβασμό των μικρότερων προς τους μεγαλύτερους. Όλοι, μικροί και μεγάλοι εργάζονταν και μοχθούσαν σκληρά για τον επιούσιο και απολάμβαναν με μέτρο τους καρπούς των κόπων τους. Με μέτρο, με ενότητα, σειρά και σεβασμό διασκέδαζαν και ξεκουραζόντουσαν. Και εν τέλει μέσα από την απλότητα στην καθημερινότητά τους γινόντουσαν σοφοί και ας μην το ήξεραν. Γιατί  η κατάκτηση- έστω και μη συνειδητά- της πολυπόθητης αυτογνωσίας μέσα από την ανάληψη ρόλων και υποχρεώσεων από το κάθε μέλος της σημαντικής αυτής μικρής κοινωνικής δομής είναι βασικό δομικό κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού.»

Κατόπιν, ο κος Σκρέκας αναφέρθηκε σ’ αυτήν ακριβώς την παράδοση και στο πόσο τη χρειαζόμαστε εμείς σήμερα για να κατακτήσουμε τη δική μας αυτογνωσία και να ξεπεράσουμε την κρίση. Συγκεκριμένα είπε ότι η κρίση είναι πρωτίστως υπαρξιακή και πνευματική. «Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και χάσαμε το δρόμο. Ο δρομοδείχτης είναι η παράδοση. Για να ξεπεράσουμε την ύφεση, χρειάζεται να θυμηθούμε ότι χαρακτηριστικό της φυλής μας είναι η εργατικότητα και η συνέπεια. Οι Καραγκούνηδες ήταν στο σύνολό τους νοικοκυραίοι και οικονόμοι. Συνετοί και αυτάρκεις. Σεμνοί, απλοί και μυαλωμένοι. Ολιγόλογοι και ολιγαρκείς. Το παρόν αλλά και το μέλλον της Ελλάδας χρειάζεται αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη να μελετήσουμε και να εντρυφήσουμε στους προγόνους μας αν επιθυμούμε να αισιοδοξούμε ρεαλιστικά για το μέλλον των παιδιών μας.»