Ο Κώστας Σκρέκας παρέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στον Σταθάκη

parados-paralabi se stathaki

Παρέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Τρικαλινός βουλευτής το Υπουργείο Ανάπτυξης στον διάδοχό του Γιώργο Σταθάκη.

Ο πρώην υπουργός Κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, στην υψηλή απορροφητικότητα που επιτεύχθηκε στο ΕΣΠΑ και στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της σχέσης με το μνημόνιο και την τρόικα καθώς όπως τόνισε σε διαφορετική περίπτωση η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μπορεί να πνιγεί.

Ανέφερε τους τρεις τομείς στους οποίους η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναπροσανατολίσει τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου που, όπως είπε, μέχρι τώρα ήταν η απορρύθμιση των αγορών, οι αποκρατικοποιήσεις και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Aναλυτικά :

Ο κ. Κ. Σκρέκας ευχαρίστησε «από καρδιάς τους συνεργάτες μου, τους εργαζομένους στο Υπουργείο οι οποίοι δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό όσο διάστημα ήμουνα εγώ εδώ ώστε η χώρα να επιτύχει αυτές τις επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την προώθηση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του έργου του ο κ. Κώστας Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα το 2014 ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ πετυχαίνοντας ένα ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 89%, όταν το 2012 η Ελλάδα ήταν 13η σε ρυθμό απορρόφησης» και συμπλήρωσε ότι Υπουργείο είναι έτοιμο ώστε «να μη χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. 26 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι έτοιμα να μπούνε στην ελληνική οικονομία.

Ήδη έχουμε περίπου απορροφήσεις 150 περίπου εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολές για έργα συνεχιζόμενα. Άρα πολύ γρήγορα μπορούν τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη να συνεχίσουν και πολύ γρήγορα μπορεί να γίνει η εξειδίκευση των νέων προγραμμάτων ώστε ξαναλέω να μη χαθεί ούτε μέρα, ούτε ευρώ. Και αυτά τα χρήματα να μπούνε στην οικονομία, να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρα να βοηθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να βοηθήσουν την ανάπτυξη».

«Έχουμε επίσης καταφέρει να ιδρύσουμε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης» συνέχισε ο κ. Κ. Σκρέκας «το οποίο πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης 100 εκατομμύρια συμβάλλαμε εμείς και 100 εκατομμύρια η γερμανική κυβέρνηση για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν και άλλα τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εσείς θα δείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε πάντα με πρωταρχικό μέλημα να βοηθήσουμε τη ρευστότητα στην αγορά που είναι και το ζητούμενο».

Τέλος ο κ. Κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «το 2012 η ελληνική οικονομία κατρακυλούσε με ρυθμό ύφεσης, όχι ανάπτυξης, 7 ποσοστιαίες μονάδες. Είχαμε 7% ύφεση. 25% αθροιστική περίπου ύφεση τα χρόνια της κρίσης. Φέτος το 2014, το τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 1,6%. Τον υψηλότερο στην ευρωζώνη».

.