Ο κορωνοϊός φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Σαρωτικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ μετά τον κορονοϊό, προκειμένου το σύστημα υγείας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής. Μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνονται στο σχέδιο που διατηρούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών, αλλαγή στον τρόπο Διοίκησης των Νοσοκομείων, προμήθειες με κεντρικό έλεγχο, καθώς και αναδιοργάνωση της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το «πακέτο» των αλλαγών περιλαμβάνει εκτός των άλλων ενοποίηση όλων των ραντεβού στις δομές της ΠΦΥ κι αξιολόγηση νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου, ειδικά στον τομέα της Υγείας που θεωρείται κρίσιμος και εξαιτίας κορονοϊού, θα παρακολουθείται στενά από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ψηφιακά ραντεβού

Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Υγείας είναι να ενεργοποιηθεί ένα ενιαίο σύστημα ραντεβού που θα περιλαμβάνει τόσο τις δομές της ΠΦΥ όπως Κέντρα Υγείας όσο και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν ραντεβού με γιατρό μέσω ενός και μόνο τηλεφωνικού αριθμού ή μιας ψηφιακής πλατφόρμας και η ιατρική επίσκεψη θα γίνεται όπου υπάρχει κενό.

Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο ενός γενικότερου ψηφιακού μετασχηματισμού που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, της τηλεϊατρικής, τηλεραντεβού κ.α. Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2021 η ψηφιοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι σε ποσοστό 50% μέσω τηλεϊατρικής -και 100% με τηλεσυμβουλευτική, όπως αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Αλλαγές στη Διοίκηση του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει επίσης εντός του 2021 να αλλάξει και τον τρόπο που διοικούνται τα νοσοκομεία. Επιχειρεί να ενσωματώσει στο ΕΣΥ ένα νέα ευέλικτο σύστημα ελέγχου και διοίκησης στα πρότυπα του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με βάση τον σχεδιασμό να ξεκινήσουν και οι αξιολογήσεις των υπηρεσιών που παρέχονται από τα νοσοκομεία. Άλλωστε υπάρχει και ο σχετικός Νόμος αλλά και ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας που προβλέπει σάρωση όλων των υπηρεσιών και των κλινικών και όποιες αποδίδουν προβλέπεται και μπόνους όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα υιοθετηθεί ένα κοινό πλαίσιο αξιολόγησης για όλα τα νοσοκομεία ενώ θα γίνει σχεδιασμός ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης των νοσοκομειακών μονάδων που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια απόδoσης, ενώ θα προβλέπονται και συγκεκριμένα κριτήρια για τους Διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι θα επιχειρηθεί να μετατραπούν σε μάνατζερ ώστε να μπορεί να επιτευχθεί και η ανάπτυξη των Μονάδων Υγείας.

Έξι νομοσχέδια

Εντός του 2021 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές για τη βελτίωση του ΕΣΥ, κάτι που θα επιτευχθεί με 6 νομοσχέδια. Όπως προβλέπει το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, τα νομοσχέδια που θα πρέπει να έχουν ετοιμασθεί και ψηφιστεί μέσα στο έτος είναι:

  1. Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας
  2. Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της Ανακουφιστικής Φροντίδας
  3. Επανασύσταση του πρώην Εθνικού Κέντρου Διαβήτη.
  4. Αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας
  5. Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας
  6. Αναδιαμόρφωση πλαισίου για την Ψυχική Υγεία

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ετοιμασθεί και ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο το προσχέδιο που θα προωθηθεί προς το τέλος Ιανουαρίου, και στο νέο σύστημα στις προμήθειες των βασικών υλικών για τα νοσοκομεία θα υιοθετήσει η εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού και τις αγορές που έγιναν.

Πηγή: ethnos.gr