Ο κακός ύπνος μας κόβει χρόνια

Ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία και ο πολύ λίγος μπορεί ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement – ύπνος γρήγορης κίνησης των ματιών) είναι η φάση του ύπνου που βλέπουμε όνειρα και το σώμα επουλώνει τις βλάβες της ημέρας. Για κάθε 5% μείωση του ύπνου REM, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνουν 13% έως 17% στους ηλικιωμένους και μεσήλικες ενήλικες, όπως αναφέρουν ερευνητές.

«Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα σημάδια των προβλημάτων ύπνου ή δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για επαρκή ύπνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Eileen Leary, διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Στην πολυάσχολη, γρήγορη ζωή μας, ο ύπνος μπορεί να μοιάζει σαν χρονοβόρα ενόχληση. Αυτή η μελέτη όμως διαπίστωσε σε δύο ανεξάρτητες ομάδες ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ύπνου REM συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας», σημείωσε.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος REM συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου δεν είναι γνωστός, δήλωσε η Δρ Leary. Επίσης, αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο λιγοστός ύπνος REM είναι η αιτία πρόωρου θανάτου, μόνο ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις σχετικά με τη βελτίωση του ύπνου REM βάσει αυτής της μελέτης, δήλωσε η Δρ Leary: «Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για αυτήν τη σχέση, μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε τρόπους βελτιστοποίησης του ύπνου REM. Αλλά αυτό είναι εκτός του πεδίου αυτής της μελέτης», είπε η ερευνήτρια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον συνολικό χρόνο ύπνου και έχουν δείξει ότι τόσο ο λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος μπορούν να συσχετιστούν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως δήλωσε ο Δρ Michael Jaffee, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα: «Όταν κοιμόμαστε, περνάμε από διαφορετικά στάδια για να φτάσουμε σε ύπνο REM. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν είναι μόνο ο συνολικός χρόνος ύπνου που μπορεί να είναι σημαντικός, αλλά η διασφάλιση της σωστής ισορροπίας των διαφόρων σταδίων του ύπνου».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology.

iatrikanews.gr