Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε τη σαφή δέσμευση του υπουργού για τον Ε65

 

kyritsis

 

 

 

Άμεση προτεραιότητα χαρακτήρισε την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιώργου Κυρίτση.

Ο κ. Κυρίτσης ανέπτυξε στην Ολομέλεια της Βουλής την ερώτησή του, με θέμα τη «Συνέχιση των εργασιών κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αλλά και στην άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη ζημία που έχουν υποστεί πολλές τοπικές επιχειρήσεις με υπεργολαβικά συμβόλαια από το «πάγωμα» των εργασιών αλλά και σε πρόσφατα δημοσιεύματα, που «θέλουν την κατασκευάστρια εταιρεία να ζητά αλλαγές στο σχέδιο του Ε65».

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Κυρίτσης ζήτησε τη σαφή δέσμευση του υπουργού ότι ο Ε65 ανήκει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Παράλληλα, ρώτησε εάν ο αυτοκινητόδρομος θα συνδεθεί με την Εγνατία Οδό, όπως είχε προγραμματιστεί, ή εάν οι εργασίες θα σταματήσουν στην Καλαμπάκα.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι ο Ε65 «είναι ένας από τους πέντε βασικούς άξονες της χώρας που υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης» και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο.

Παρά τη διακοπή των έργων από τον Ιανουάριο του 2011, λόγω της αναστολής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η σύμβαση είναι σε ισχύ και το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθούν οι συμβάσεις και να γίνει η επανεκκίνηση των έργων».

«Το 2011 είχε σταλεί προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν, επειδή ήθελε να εφαρμόσει οδηγία για την διατήρηση των οικοτόπων σε όλο το μήκος του έργου», υπενθύμισε, λέγοντας ότι η σχετική καταγγελία από τον Μάρτιο του 2011 ετέθη στο αρχείο. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο στο σύνολό του συζητούνται» προσέθεσε.

Τα χρονοδιαγράμματα για την επανέναρξη των εργασιών

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κυρίτσης ζήτησε συγκεκριμένα και σαφή χρονοδιαγράμματα για την επανέναρξη του Ε65, ένα έργο με οφέλη για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

«Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι συζητήσεις του υπουργείου και των παραχωρησιούχων, ώστε να ξεκινήσουν τα αναγκαία έργα» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας του Δημοσίου με την Κομισιόν και τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Διατηρούμε το χρονοδιάγραμμα και σε περίπου 1 μήνα με 40 ημέρες θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.