Ο Ηλίας Μόσιαλος… για τον κορωνοϊό

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών υγείας στο London School of Economics και πρώην υπουργός, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενημερώνει για τον κορωνοϊό.

Aναλυτικά:

Φίλοι ανησυχούν για τον κορωνοιό και με ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Η γνώμη μου είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.

Πέραν όμως των δράσεων του υπουργείου και της ενημέρωσης των πολιτών χρειάζεται να συσταθεί άμεσα διυπουργική συντονιστική επιτροπή και να εκπονήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που έχουμε πολλαπλά κρούσματα στη χώρα μας.

Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης πολιτών και περιορισμούς στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα.

Χρειάζεται επομένως συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που θα έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).

Η διυπουργική επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους ειδικούς της χώρας. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.

Οι μη ιατρικές, γενικότερες δράσεις, θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην εμπειρία άλλων χωρών.

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς για να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοιό θα έχουμε μεγάλο κέρδος για το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και όχι πανικός.