Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά στους επικριτές του

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, απάντησε ο Τρικαλινός καθηγητής πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, σε όσους αμφισβητούν τα στοιχεία που δίνει κάθε τόσο στην δημοσιότητα, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19, αλλά και τις απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς.

«Μερικοί φίλοι και πολίτες στέλνουν μηνύματα εκφράζοντας διαφωνίες με τις θέσεις μου και τις απόψεις μου. Ορισμένοι, που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πανδημία, στέλνουν επιθετικά η υβριστικά μηνύματα. Αν νομίζουν ότι θα με πείσουν να αλλάξω την επιστημονική προσέγγιση επειδή βρίζουν τότε κάνουν μεγάλο λάθος. Η προσέγγιση μου δεν θα αλλάξει με αυτό τον τρόπο.

Θα αλλάξει μόνο αν υπάρξουν νέα και διαφορετικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε ένα νέο ιό και μια πανδημία που πλήττει πολλές χώρες ακόμη. Έχουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μερικές χώρες. Γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον ιό αλλά υπάρχουν πολλές επιστημονικές διαστάσεις που είναι ακόμη ανεξερεύνητες. Και δεν έχουμε ακόμη αποτελεσματική θεραπεία η εμβόλιο.

Ο ρόλος των επιστημόνων είναι να παρουσιάζουν τα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα για συζήτηση και ευπρεπείς αντιπαραθέσεις (έτσι μόνο προάγεται η επιστήμη) και στο ευρύτερο κοινό κρατώντας πάντα την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα στην περίπτωση του κορονοϊού μπορεί να αλλάξουν. Τα βασικά που ξέραμε όμως από την αρχή όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου δεν έχουν αλλάξει.

Οι επιστήμονες δεν παίρνουν αποφάσεις, προτείνουν προσεγγίσεις και λύσεις. Οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται τις προτάσεις, τις δέχονται η τις απορρίπτουν παίρνοντας υπόψη τους τα δεδομένα κάθε χώρας, την εξέλιξη της πανδημίας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις τους.

Ενθαρρύνω συνεχώς όσους διαφωνούν με τις δικές μου προσεγγίσεις να μου στέλνουν τις απόψεις τους και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν. Με αυτότον τρόπο θα βελτιώσω και εγώ τις γνώσεις μου και θα διαβάσω μελέτες που ίσως δεν είχα εντοπίσει. Σε όσους βρίζουν θα έλεγα ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αν αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία τους».