Ο «Γολγοθάς» μόλις τώρα ξεκίνησε…

apogoiteysi fhnino

«Μαύρα» σύννεφα μαζεύονται ξανά πάνω από την Ελλάδα και λέξεις που είχαμε ξεχάσει τους τελευταίους δύο μήνες επανέρχονται με εφιαλτικό τρόπο στο προσκήνιο.

Grexit, «κούρεμα» στις καταθέσεις, χρεοκοπία, αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος έχουν αρχίσει και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, παρά το γεγονός πως όλοι πιστεύαμε ότι μετά τη 12η Ιουλίου και την υπογραφή του Μνημονίου, θα είχαν εξαφανιστεί.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί δύσκολοι γρίφοι που δεν έχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά το όχι και τόσο πετυχημένο ταξίδι στις ΗΠΑ, ξεκινά ο πραγματικός «Γολγοθάς» για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση. Και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κάθε μέρα που θα έρχεται θα είναι όλο και πιο «σκληρή».

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, φυσικά, το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία συνδέεται πλέον άμεσα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δύσκολων μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Οι δανειστές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα επισημαίνοντας με έμφαση ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσα στους επόμενες δύο μήνες, ο κίνδυνος του bail in επανέρχεται από τις αρχές του 2016. Την ίδια στιγμή σε παρασκηνιακό επίπεδο γίνεται μεγάλη «μάχη» για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, καθώς και για τη θέση που θα πάρουν οι μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η αγωνία για την τύχη των τραπεζών έρχεται να προστεθεί στα όσα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα σε λίγους μήνες. Σε πολύ σκληρά φορολογικά μέτρα, σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αλλαγές εξαιρετικά επώδυνες, που σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους θα προκαλέσουν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών, οι οποίοι συναρτούν τη συζήτηση για απομείωση του ελληνικού χρέους, με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο δρόμο που καλείται να διαβεί η κυβέρνηση και η χώρα ολόκληρη. Αλλά που θα καθορίσει και το μέλλον των επόμενων γενεών.

 

.