Ο επιστημονικός λόγος που «τινάζεσαι» κατά τη διάρκεια του ύπνου σου

Που οφείλονται αυτά τα ακαθόριστα «τινάγματα» και γιατί, μερικοί, τα νιώθουν πιο συχνά από άλλους;

Υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα που μπορούν να σε αποδιοργανώσουν, να σε ταράξουν μέχρι και να σε συντρίψουν ψυχολογικά. Είναι αυτά τα αναπάντεχα εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο.

Το να «σκάει» δουλειά στο γραφείο την ώρα που ετοιμάζεσαι να φύγεις, να χτυπάει το τηλέφωνο ή το κουδούνι μόλις έχεις καθίσει στον καναπέ με το φαγητό σου να δεις ταινία, να σου καεί το φαγητό ενώ περιμένεις καλεσμένους, να πέφτουν τα γενέθλια σου Δευτέρα, να χαθεί η βαλίτσα σου στο αεροδρόμιο, να μη σου πετύχει η βαφή, ή, απλως, να τιναχτείς στον ύπνο σου, και ακόμα χειρότερα, την ώρα που πάει να σε πάρει ο ύπνος.

Μπορεί αυτό το γεγονός να διαρκεί nanoseconds, αλλά είναι αρκετά δυνατό ώστε να προκαλέσει μια μικρή ταχυπαλμία ή και να σας ξυπνήσει.

Η αλήθεια είναι πως καθώς κοιμόμαστε το σώμα μας κάνει ένα σωρό πράγματα που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ποτέ και το ξαφνικό τίναγμα, το οποίο είναι συνήθως αντίδραση της αίσθησης ότι «πέφτουμε», είναι ένα από αυτά.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως γιατί μας συμβαίνει αυτό;

«Το στάδιο REM είναι αυτό στο οποίο αρχίζουμε να ονειρευόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώσουμε έντονες εικόνες. Επειδή όμως οι μύες μας δεν είναι ακόμα πλήρως χαλαροί, η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού είναι να «σφιχτεί» και να κουνηθεί», εξηγεί ο καθηγητής Badre.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν βιώνουν συχνά τέτοιες αντιδράσεις του οργανισμού αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό», δηλώνει. «Αν παρόλα αυτά σάς ενοχλεί και θα θέλατε να μη συμβαίνει τόσο συχνά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να φτιάξετε μια ρουτίνα στον ύπνο», λέει εννοώντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα.

Που καταλήγουμε; Ότι μάλλον είστε αρκετά κουρασμένη. Οπότε αρχίστε να προσπαθείτε να αφιερώνετε στον ύπνο περισσότερες ώρες.

http://www.bovary.gr