Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί πώς εξατμίζεται το νερό πριν φτάσει στις φλόγες

Στο μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και στη δύσκολη συνέχεια αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι τα στρέμματα γης που έγιναν στάχτη σε ολόκληρη την χώρα αγγίζουν τις 500 χιλιάδες. Επίσης ο καθηγητής, προειδοποίησε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλων θερμοκρασιων. «Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες»

Λέκκας για μεγάλη εξάπλωση των πύρινων μετώπων
«Πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι εύκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε μερικές περιοχές το έδαφος έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών κελσίου, από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων . «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά.», διευκρίνισε.

Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυρκαγιά προσομοιάζει μια έκρηξη. Από την άλλη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το  νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών

«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας» προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.
Πηγή: iefimerida.gr