Ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, που τιμάται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, στηρίζει ο Δήμος Τρικκαίων. Η φετινή δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) έχει ως θέμα «Η πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη». Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο αυτό θα φωτίσει το βράδυ του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021 την κεντρική πεζογέφυρα με μπλε χρώμα. Παράλλληλα, σε μήνυμά του, ο Δρ Αδαμάντιος Μπουρδάκης, Διευθυντής ΕΣΥ Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΓΝ Τρικάλων, Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη στις παθήσεις Λιπιδίων και Παχυσαρκίας  και υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Λιπιδίων και Παχυσαρκίας, τονίζει:

«International Diabetes federation (IDF) – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021-2023
Η πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IDF, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για τα έτη 2021-2023 είναι η πρόσβαση στη Φροντίδα για το Διαβήτη.
Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, εκατομμύρια άνθρωποι με Διαβήτη ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα.

– 50% των ατόμων με Διαβήτη δεν έχουν διαγνωσθεί.

– 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς:

– 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) ζουν με τον Διαβήτη (2019).

– Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον Διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045.

– 1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη, παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα πάσχει από Διαβήτη τύπου 2.

– Περισσότερα από 3 στο 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στόχος της φετινής εκστρατείας, η οποία είναι αφιερωμένη στη Φροντίδα τον Σακχαρώδους Διαβήτη (ΙΔ) είναι να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και τα άτομα με Διαβήτη και τους φροντιστές τους για την ανάγκη της συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειριστούν σωστό τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές. Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του ΣΔ εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση. Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με ΣΔ, το 12,4% του πληθυσμού παρουσίαζα προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με ΣΔ είναι αρρύθμιστοι. Η Πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ μέσω του εμβολιασμού καθώς είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις. «Περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV- 2 τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο βασικά συστατικά της φροντίδας υγείας, που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, στον αυτοέλεγχο των σακχάρων αίματος, στη σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση – ψυχολογική υποστήριξη.
Αδαμάντιος Μπουρδάκης, Παθολόγος – Διαβητολόγος».