Ο Χορευτικός Όμιλος “ΜΕΤΕΩΡΑ” ταξιδεύει και χορεύει στη Σύρο

Foto meteora

Ο Χορευτικός Όμιλος “ΜΕΤΕΩΡΑ” Δήμου Καλαμπάκας ταξιδεύει και χορεύει στο νησί της Σύρου 21-23 στο τριήμερο των αποκριών.

Από τον περασμένο μήνα Νοέμβριο 2014 είχε γίνει αρχικά προφορική επικοινωνία και στη συνέχεια επίσημη πρόσκληση από τον δήμο Ερμούπολης Σύρου για την συμμετοχή της χορευτικής ομάδας των νέων στις εκδηλώσεις ‘Χορευτικό Αντάμωμα’ που διοργανώνονται το τριήμερο των αποκριών στην Ερμπούπολη.

Από την αρχή υπήρξε προβληματισμός για την ημερομηνία γιατί μέσα σ’ αυτό το τριήμερο ο Χορευτικός Όμιλος “ΜΕΤΕΩΡΑ” από την ίδρυση του πρωτοστατεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καλαμπάκας, όπου ορισμένα από τα δρώμενα κατ’ ουσία ήταν δημιούργημα του, όπως το παραδοσιακό καρναβάλι κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Συνεχίζει μέχρι σήμερα τις παραδοσιακές καντάδες για 28 χρόνια ασταμάτητα με όποιες καιρικές συνθήκες, όπως επίσης πρωτοστατεί στα παραδοσιακά κούλουμα της καθαράς Δευτέρας. Εδώ αδιάλειπτα τα μέλη του Πρωτογενούς Τμήματος δίνουν τον καλλίτερο εαυτό τους για το μαγείρεμα της παραδοσιακής φασολάδας και όχι μόνο. Είναι γεγονός ότι και αυτό το έθιμο θεσμοθετήθηκε στην Καλαμπάκα από τα μέλη του πρωτογενούς Τμήματος που μέχρι σήμερα το υπηρετούν ευλαβικά και ο ‘χορός’ καλά κρατεί! Επίσης αυτό το Τμήμα στηρίζει τον τρανό χορό «Κάτω στον άγιο Θόδωρο» που συνεχίζει να γίνεται αδιάλειπτα απ’ όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Καλαμπάκας, απόγευμα Κυριακής των αποκριών μετά τον εσπερινό στην πλατεία έξω από την παλιά εκκλησία της Παναγίας.

Απόψε Παρασκευή ώρα 19.30 και τα δύο τμήματα συμμετείχαν στις παραδοσιακές καντάδες με την μουσική υποστήριξη των μουσικών Λάκη κορδέλα και Γιάννη Τσικέλη. Στη συνέχεια το Πρωτογενές Τμήμα θα στηρίξει τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα στην Καλαμπάκα και το Τμήμα των νέων θα ταξιδέψει για το Πειραιά για να συνεχίζει το Σάββατο το πρωί με το καράβι για Σύρο.
Τόσο ο δήμαρχος κ. Χρήστος Σινάνης όσο και η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Λίλα Μπαντέκα φρόντισαν για το καλλίτερο δυνατό και για αυτή την εκδήλωση.

Η ομάδα ετοιμάστηκε κατάλληλα απ’ τον καθηγητή χορών και πανεπιστημιακό δάσκαλο κ. Γιάννη Δήμα με σκοπό να παρουσιαστεί σωστά η πολιτισμική μουσικοχορευτική ταυτότητα της περιοχής μας και με στόχο η προβολή του τόπου μας ευρύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις στο νησί της Σύρου θα συμμετέχουν οκτώ ομάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Σύλλογος Άργους «Ελληνική Παράδοση», Χορευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης», Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας «Η Αναπαλη», Χορευτικός Όμιλος “ΜΕΤΕΩΡΑ” Δήμου Καλαμπάκας, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτική Ομάδα Μίστρους Ευβοίας «Η Αγία Μαρίνα».

Ο Χορευτικός Όμιλος “ΜΕΤΕΩΡΑ” Δήμου Καλαμπάκας από το 1987 μέχρι σήμερα έχει 28 χρόνια παρουσίας – δράσης – προσφοράς – δημιουργίας.

.