Ο χειμερινός καύσωνας στις Ανδεις σημαίνει ότι «τα χειρότερα έπονται»

Οι ανησυχητικά υψηλές για χειμώνα θερμοκρασίες στα όρη των Ανδεων σκαρφάλωσαν στους 37 βαθμούς Κελσίου, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως τα χειρότερα πιθανώς έπονται λόγω της διατάραξης του κλίματος που έχουν προκαλέσει οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και το Ελ Νίνιο.

Ενώ το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα, ο καύσωνας στις κεντρικές χιλιανές Ανδεις λιώνει το χιόνι κάτω από το υψόμετρο των 3.000 μέτρων, κάτι που θα έχει σύντομα επιπτώσεις στους κατοίκους των κοιλάδων, οι οποίοι κάθε άνοιξη και καλοκαίρι εξαρτώνται από τα νερά του λιωμένου χιονιού.

[kath-read-more post=”562554727″]

Η περασμένη Τρίτη ήταν πιθανότατα η θερμότερη μέρα του χειμώνα των τελευταίων 72 χρόνων στη βόρεια Χιλή, σύμφωνα με τον Ραούλ Κορδέρο, κλιματολόγο στο πανεπιστήμιο του Κρόνινγκεν.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, η θερμοκρασιακή τιμή των 37 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή Βικούνια Λος Πιμιέντος, οφείλεται σε ένα συνδυασμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, του Ελ Νίνιο και των ανατολικών ρευμάτων που φέρνουν ζέστη και ξηρασία.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό ιστότοπο Extreme Temperatures Around The World, δεκάδες μετεωρολογικοί σταθμοί, εγκατεστημένοι σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς.

 

Το βασικό πρόβλημα είναι πως οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την ξηρασία (στην ανατολική Αργεντινή και την Ουρουγουάη) και επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού εξηγεί ο Κορδέρο, τη στιγμή που η έλλειψη νερού είναι ήδη βασικό πρόβλημα μέσα και στις γύρω περιοχές της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο.

Η Νότια Αμερική βιώνει ένα από τα πιο θερμά οκτάμηνα (Ιανουάριο – Ιούλιο) της ιστορίας της.

[kath-read-more post=”562553524″]

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί σοβαρότερα από φωτιές και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας είναι η Χιλή. Όπως σημειώνει ο Κορδέρο, το Σαντιάγο έχει βιώσει ήδη εννέα καύσωνες από τον Ιανουάριο και αναμένεται να σπάσει το ετήσιο ρεκόρ των δέκα – που σημειώθηκε το 2020.

Σύμφωνα με τον Μάρκος Αντράδε, διευθυντή Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Μαγιόρ δε Σαν Αντρές στη Λα Παζ, ανέφερε πως το οροπέδιο των Ανδεων στη Βολιβία και το Περού αντιμετώπισε επίσης ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες από την αρχή του έτους.

Ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν σημειωθεί σε λογής πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από Βραζιλία και Αργεντινή έως Ουρουγουάη.

Πηγή: Guardian /msn.com