Ο Αριστοφανικός λόγος στα σχολεία του νομού

pl1

Το Τρικαλινό metaθέατρο του σκηνοθέτη Π. Νακόπουλου, ξεκίνησε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή μια προσπάθεια να φέρει το νεότερο θεατρόφιλο κοινό σε επαφή με τα μεγάλα αριστουργήματα της θεατρικής Τέχνης.

Η Παιδική Σκηνή Κλασσικού Θεάτρου του metaθέατρου , ξεκίνησε από την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα παιδιά μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι, σε επαφή με τα Κλασσικά αριστουργήματα της Θεατρικής Τέχνης μέσα από ένα βατό και οικονομικό για τις δύσκολες εποχές που ζούμε, τρόπο.

Έτσι χρησιμοποιώντας σαν μέσο τις ομιλούσες κούκλες (puppets) και μια σειρά από ταλαντούχους καλλιτέχνες, η παιδική αυτή σκηνή επιχειρεί να φέρει ό,σο πιο ατόφυο και αναλλοίωτο γίνεται το κλασσικό θεατρικό λόγο κοντά στους μικρούς θεατρόφιλους.
Η πρώτη παράσταση είναι « Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του ίδιου του Π. Νακόπουλου. Η παρουσίασή της παράστασης, ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή από το 26ο Σχολείο του νομού μας, όπου έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα και ενθουσιασμό, τόσο από μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς.

Το έργο

Ο Πλούτος είναι το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη και μ’ αυτό ο συγγραφέας καυτηριάζει με το δικό του προσωπικό τρόπο, την κοινωνική αδικία και την άνιση κατανομή των αγαθών.
Ο αγρότης Χρεμύλος μετά από συμβουλή του μαντείου των Δελφών, βρίσκει στο δρόμο ένα τυφλό, άστεγο γέροντα ο οποίος δεν είναι άλλος από το θεό Πλούτο.
Τυφλωμένος από το θεό Δία, ο Πλούτος πηγαίνει στα σπίτια των άδικων και ασεβών ανθρώπων, αγνοώντας εκείνους που είναι καλοί και τίμιοι!
Με τη βοήθεια των φίλων του και του θεού Ασκληπιού, ο Χρεμύλος θα δώσει και πάλι στον Πλούτο το φως του, ο οποίος γιατρεμένος πια θα αρχίσει να βοηθάει τους άξιους και ηθικούς ανθρώπους διορθώνοντας τις παλιές του αδικίες.
Σημαντικό σημείο του έργου, ο διάλογος ανάμεσα στο Χρεμύλο και τη φτώχεια λίγο πριν αυτή «εξοριστεί» από τη χώρα. Εδώ ο συγγραφέας αναλύει και μας παρουσιάζει μ’ ένα μοναδικό τρόπο τα «πως» και τα «γιατί» της αναγκαιότητας της φτώχειας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους εκείνη ευνοεί τις τέχνες και την ανθρώπινη δημιουργικότητα!
Οι συντελεστές
Μετάφραση-Διασκευή & Σκηνοθεσία:
ΠΑΝΟΣ Ι. ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνικά-Κοστούμια & Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
SHARON MICHELLE CRISTIE
Design – Κατασκευές
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ειδική Παιδοψυχολόγος
ΟΛΓΑ ΔΑΒΑΡΑΚΗ
Μουσική Επιμέλεια
ΑΠΟΛΛΩΝ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Φωτογράφηση
JAMES ΚΙΜΩΝ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ερμηνεύουν οι Ηθοποιοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΑΣ
ΠΑΝΟΣ Ι. ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

.