Ο… ανασχηματισμός που ψηφίσαμε – Μικρές οι αλλαγές στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

tsipras alloy

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Στους άμεσους στόχους της επόμενης περιόδου είναι η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που έχει ήδη κερδηθεί στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους.

Επόμενος και ιδιαίτερα σημαντικός στόχος θα είναι οι μεγάλες τομές. Θα πρέπει, τόνισε, η κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και να δώσει τη μάχη με το σύστημα της διαπλοκής για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία.

Κι αφού ανέλυσε τους στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στο ψητό. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Βούτσης ήταν αυτοί που έλαβαν την εντολή του Αλέξη Τσίπρα να του παρουσιάσουν σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση του νέου οργανογράμματος της κυβέρνησης καθώς οι αναποτελεσματικότητες, οι επικαλύψεις και η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο σχήμα οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου.

Έχοντας μπροστά του το νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τοποθετήσει στα αντίστοιχα κενά τα ονόματα των νέων υπουργών που θα έχουν προκύψει από έναν μαραθώνιο εσωκομματικών διεργασιών και συναντήσεων.

«Κρατήστε μικρό καλάθι» ήταν η φιλική συμβουλή του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους θέλοντας να καταστήσει σαφές πως το νέο υπουργικό σχήμα δεν θα περιλαμβάνει μεγάλες και πολυπληθής αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός τακτικού ανασχηματισμού με τις ανάλογες μετακινήσεις, τις αναμενόμενες καραμπόλες και φυσικά ελάχιστες περιπτώσεις νέων ονομάτων.

Αρχής γενομένης από την θέση του προέδρου της Βουλής και με τον Γιάννη Δραγασάκη να κρατά τα χαρτιά του κλειστά για το αν θα αντικαταστήσει τελικά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αρχίσει ήδη η επίλυση της κυβερνητικής εξίσωσης με την γνωστή ομάδα των 53 να κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο δύσκολο βάζοντας ουσιαστικά βέτο στην ενδεχόμενη επιστροφή του Γιάννη Πανούση στο κτήριο της Κατεχάκη αλλά και στην παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, αντιπροτείνοντας τον Δημήτρη Βίτσα.
Δεδομένες θεωρούνται οι παρουσίες οι παρουσίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας ενώ παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μνημονίου.

Στην θέση τους παραμένουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου ενώ στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης αναλάβει την θέση του Προέδρου της Βουλής το ενδιαφέρον του για το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκφράσει στον πρωθυπουργό ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αμετακίνητος στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Υποδομών εμφανίζεται ο Γιώργος Σταθάκης εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στο ενδεχόμενο να μην τελεί υπό την εποπτεία του το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο διεκδικεί για λογαριασμό του Χρήστου Ζώη ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος που παραμένει εμτακίνητος στο Πεντάγωνο περιμένοντας έναν υφυπουργό «έκπληξη».
Απο κει και πέρα την θέση του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Παιδείας διεκδικεί ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου αλλά και το μεγάλο αουτσάιντερ που ακούει στο όνομα Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας θεωρείται η πρώτη επιλογή με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να αποχαιρετά τον θώκο.

koolnews