Ο 15Αύγουστος στο Γαρδίκι άλλοτε και τώρα μέσα από τη ματιά του Σωτήρη Μπλέτσα

Η γιορτή της Παναγιάς τον 15Αύγουστο, αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή γιορτή σε πολλά χωριά που γιορτάζουν και πανηγυρίζουν, που γιορτάζουν την Παναγία με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και μεγαλοπρέπεια. Ένα απ΄αυτά τα χωριά είναι και το Γαρδίκι Ασπροποτάμου, όπου η Παναγία γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερο τρόπο.

Ο Γαρδικιώτης αρχιτέκτονας και πολιτικός Σωτήρης Μπλέτσας, με αφορμή την έλευση της μεγάλης χριστιανικής γιορτής σε λίγες μέρες, αναπολεί και σημειώνει:

«Γιορτή της Παναγίας! Πανηγύρι στο χωριό μας! Δεκαπενταύγουστος έρχεται και όλοι οι χριστιανοί ετοιμάζονται να γιορτάσουν την μητέρα του Χριστού, την Παναγία! Έτσι και εμείς οι Γαρδικιώτες αναμένουμε με κατάνυξη τον ερχομό της μεγάλης γιορτής της Παναγίας!

Όπου θα προσέλθουμε πιστοί και μη στο χωριό μας, το Τρανό Γαρδίκι, να γιορτάσουμε αυτή την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ευκαιρία συνάντησης και επανένωσης συγγενών και φίλων από την παιδική μας ηλικία. Να ακούσουμε τις νότες και τα τραγούδια των νέων Γαρδικιωτών καλλιτεχνών μας, Λόζιου, Μπατατόλη, Χατζηλυμπέρη κλπ. και να θυμηθούμε τους παλιούς μας Σγούρο, Ζυγοβήνα, Ακρίβο και τόσους άλλους !

Να θυμηθούμε τον ανταγωνισμό που κάναμε πιτσιρικάδες για να πάρουμε θέση “εργασίας” στις ψησταριές του Καραμέλη, Μπουκουβάλα και Ψωφάκη με αντάλλαγμα την martzina, την άκρη του κοκορετσιού. Να “δουλέψουμε„ λίγο την γλώσσα μας, τα Βλάχικα μας!

Να δούμε τον τρανό χορό, corlu mari, τον χορό των γερόντων που είχε μια ιδιαιτερότητα αλλά και τον χορό των γυναικών, αξιόλογο στήριγμα της κοινότητας μας! Εύχομαι σ όλους να αντλήσουν δύναμη και χαρά από αυτό το αντάμωμα και με υγεία να ξανανταμώσουμε του χρόνου»!