Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο για πασπάλισμα
- 1½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος (όχι στραγγιστό), σε θερμοκρασία δωματίου
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες
Διαδικασία
Ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά. Αν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά. Αφού ζυμώσουμε λίγο, αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με λίγο αλεύρι και ακουμπάμε πάνω τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ δίσκους από τη ζύμη και με ένα μικρότερο κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο κάθε δίσκου.
Τοποθετούμε τους δίσκους σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Ψήνουμε τα ντόνατ για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν.
Γλάσο
Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη όλα μαζί τα υλικά. Αλείφουμε με το γλάσο τα ντόνατ όσο ακόμα είναι ζεστά.
kathimerini