Πάνω από το ένα δέκατο των φυτικών και ζωικών ειδών στον πλανήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη έρχεται την ώρα που σχεδόν 3.000 επιστήμονες ζητούν άμεση δράση από τις κυβερνήσεις κατά τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο για το Κλίμα Cop15 – η οποία τελειώνει τη Δευτέρα (19/12) – ώστε να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε έναν επιταχυνόμενο ντόμινο εξαφανίσεων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα αρπακτικά χάνουν τη λεία τους, τα παράσιτα χάνουν τους ξενιστές τους και η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τον ιστό της ζωής της Γης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο συν-εξαφανίσεων σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (16/12) στο Science Advances.
Από τους φυλλοβάτες βατράχους μέχρι τους καρχαρίες, ο κίνδυνος εξαφάνισης φυτών και ζώων συνήθως παρακολουθείται στην «κόκκινη λίστα» της IUCN, όπου οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει την ανάλυσή τους για την απειλή πάνω από 150.388 ειδών, διαπιστώνοντας ότι περισσότερα από 42.000 θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, λόγω της συμπεριφοράς του ανθρώπου.
Οι προβλέψεις και το χειρότερο σενάριο
Ωστόσο, η νέα έρευνα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσει μια συνθετική Γη με εικονικά είδη για να κατανοήσει την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η υπερθέρμανση. Οι ερευνητές λένε ότι το 6% των φυτών και των ζώων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050 και στο 13% μέχρι το τέλος του αιώνα. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμούν ότι το 27% των φυτών και των ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2100.
«Έχουμε εποικίσει έναν εικονικό κόσμο από την αρχή και χαρτογραφήσαμε την προκύπτουσα μοίρα χιλιάδων ειδών σε όλο τον κόσμο για να προσδιορίσουμε την πιθανότητα σημείων ανατροπής στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Δρ Giovanni Strona, συν-συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο. του Ελσίνκι.
«Αυτή η μελέτη είναι μοναδική γιατί λαμβάνει υπόψη και τη δευτερεύουσα επίδραση στη βιοποικιλότητα, εκτιμώντας την επίδραση της εξαφάνισης ειδών στους τοπικούς τροφικούς ιστούς πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι διασυνδέσεις στους ιστούς τροφίμων επιδεινώνουν την απώλεια βιοποικιλότητας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Corey Bradshaw του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία.
Χρησιμοποιώντας εκατοντάδες εικονικές γαίες που κατοικούνται από περισσότερα από 33.000 είδη, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι σχέσεις μεταξύ εικονικών φυτών και ζώων άλλαξαν λόγω διαφορετικών παραγόντων απώλειας βιοποικιλότητας. Τα εικονικά είδη μπόρεσαν να αποικίσουν εκ νέου νέες περιοχές του πλανήτη και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του μοντέλου, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή θα ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη των εξαφανίσεων.
Σε μια ανοιχτή επιστολή, περισσότεροι από 2.700 επιστήμονες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υπερκατανάλωση των πόρων της Γης στο τελικό κείμενο και να αρχίσουν να αντιστρέφουν την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030.
Πηγή: Guardian
ieidiseis.gr