Παρουσία αρκετών βιβλιόφιλων συμπολιτών, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, η επίσημη παρουσίαση της νουβέλας του Ευάγγελου Τζάνου «Αφανισμός».
Για το βιβλίο μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας Αλέξανδρος Βναργιώτης, ενώ την παρουσίαση συντόνισε η Θεοδώρα Σαργιώτη, η οποία διάβασε και αποσπάσματα του βιβλίου.
Ο «Αφανισμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός» και πωλείται στο βιβλιοπωλείο των Τρικάλων Τσιοπελάκος, στην οδό Ασκληπιού 15.
Η νουβέλα «Αφανισμός» αποτελεί το τελευταίο μέρος της τετραλογίας Το Τυχαίο. Είναι δομημένη με αλλεπάλληλους εγκιβωτισμούς. Διαδραματίζεται στη Μήλο, δέκα χρόνια μετά την καταστροφή της από τους Αθηναίους (415 π.Χ.). Στη νουβέλα μάς εισάγει ένας ανώνυμος αφηγητής, ο οποίος ζει στην Αθήνα τον 3ο αι. π.Χ. Έχει ανακαλύψει και μας διαβάζει το χειρόγραφο του κληρούχου Ακταίου, που πολέμησε στη Μήλο και τώρα ζει στο νησί με την οικογένειά του.
Η αφήγηση του Ακταίου αρχίζει ενώ βρίσκεται στο κυνήγι. Έχει μάθει ότι ο γιος του γυρίζει νικητής από τη ναυμαχία των Αργινουσών και θέλει να του ετοιμάσει ένα ξεχωριστό γεύμα. Εκεί συναντιέται με ένα κορίτσι της Μήλου, την Αύρα, που μαζί με την αδελφή της ξέφυγαν την καταστροφή και από τότε ζουν κρυμμένες σε σπηλιές.
Ο Ακταίος απειλεί την Αύρα ότι θα την πάρει σκλάβα του μαζί με την αδελφή της. Τότε εκείνη, αφού του αποκαλύψει πως ο γιος του μετά τη ναυμαχία πνίγηκε, το σκάει. Ο Ακταίος θρηνεί τον χαμό του γιου του. Ο αρχικός αφηγητής κλείνει τη νουβέλα σχολιάζοντας τους αέναους κύκλους της ιστορίας.
Με αφορμή τις εμπειρίες του πολεμιστή Ακταίου αποτυπώνονται οι καταλυτικές επιπτώσεις του τυχαίου, που οδηγούν πρόσκαιρα άλλοτε στην ευδαιμονία και άλλοτε στη συμφορά. Σαν ένα είδος βασανιστήριο, η πτώση και η ανόρθωση συμβαίνει να εναλλάσσονται ακόμη και στην ίδια οντότητα. Η ιστορική περίοδος του Αφανισμού αποτελεί αφορμή για αναγωγή στη σημερινή πραγματικότητα.