Νοθεία στην φέτα με αγελαδινό γάλα

«Στις 9 Μαρτίου εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από Ελλάδα προς τη Γερμανία, προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένης φέτας και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 80%».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέρΑ25, όπου επίσης τονίζεται πως η εν λόγω καταγγελία έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς από ημέρες, με συνημμένα τα εργαστηριακά αποτελέσματα από την ανάλυση των δειγμάτων φέτας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία που παρήγαγε και διέθετε νοθευμένη φέτα, είναι ιδιοκτησία μέλους του ΔΣ της Διεπαγγελματικης Οργάνωσης ΦΕΤΑΣ (ΔΟΦ).

Επιπλέον επισημαίνεται πως «Η φέτα αποτελεί το εθνικό μας προϊόν, το οποίο εποφθαλμιούν πολλές χώρες να ανοίξει και να πωλούν το λευκό, αγελαδινό τυρί τους με την ψευδεπίγραφη ονομασία “φέτα”, όπως η Δανία και η Γερμανία. Η φέτα παράγεται παραδοσιακά με ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ από την παραγωγή της συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και αγροτών. Το να νοθεύουμε μόνοι μας το εθνικό μας προϊόν, αντί να το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού, είναι καταστροφικό! Τα τερτίπια για πρόσκαιρη κερδοσκοπία κάποιων ολίγων μπορεί να στοιχίσουν τη βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου, δίνοντας πάτημα στις ξένες βιομηχανίες να διεκδικήσουν την αφαίρεση του χαρακτηρισμού ΠΟΠ από τη φέτα!»

Καταλήγοντας η ανακοίνωση ενημερώνει πως «το ΜέΡΑ25 θα φέρει το θέμα στη Βουλή άμεσα, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση και καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει άμεσα κινήσεις προς την κατεύθυνση σκληρών κυρώσεων προς τους υπαίτιους, όπως η αφαίρεση του κωδικού ΠΟΠ και η επιβολή παραδειγματικού προστίμου!».