Νηστίσιμη πίτσα με ελιές του Πέτρου Συρίγου

Υλικά

380 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml νερό
9 γραμμ. μαγιά ξερή
20 γραμμ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την σάλτσα
1 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γραμμ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επίστρωση της πίτσας
300 γραμμ. τυρί νηστίσιμο
Σάλτσα ντομάτας
1/2 κρεμμύδι
1 ντομάτα σε φέτες
Ελιές

Διαδικασία

Για το ζυμάρι: Το ζυμάρι μας βγάζει 4 πίτσες ιταλικού στυλ. Βάζετε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ. Ανακατεύετε με σύρμα χειρός. Αφήνετε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, το εβαπορέ και τέλος το αλάτι. Ανακατεύετε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα.

Λαδώνετε καλά το μπολ και βάζετε από πάνω το ζυμάρι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Αν δεν έχετε ζεστό μέρος, βάλτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς. Σβήστε τον φούρνο, βάλτε μέσα το μπολ και αφήστε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο). Χωρίζετε την ζύμη σε 4 μπαλάκια να ανοίγετε με εναν πλάστη.

Για την σάλτσα πίτσας: Βάζετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Θέλετε να έχετε και κάποια κομμάτια ντομάτας στην σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο, όλο το βράδυ ή για 3 ώρες το λιγότερo. Την σάλτσα της πίτσας δεν την βράζετε, την κρατάτε ωμή.

Για τις πίτσες: Ανοίγετε τα ζυμάρια, τοποθετείτε πάνω σάλτσα, το τυρί και από πάνω τα υλικά της αρεσκείας σας. Στην πρώτη επιλογή βάζετε 2 κ.τ.σ σάλτσα από κάτω, τριμμένο τυρί, φέτες ντομάτας και ελιές. Στη δεύτερη επιλογή βάζετε 2 κ.τ.σ σάλτσα ντομάτας, τυρί τριμμένο, φέτες κολοκύθι, ψιλοκομμένη πιπεριά. Όταν βγει από το φούρνο, βάζετε ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 10-12 λεπτάκια στο πάνω κάτω ή στον αέρα.

eleftherostypos.gr