Νίκος Καρδούλας: Από πανδημία σε ενδημία ο κορονοϊός μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Τα δικά του στατιστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, καταθέτει ο τοπογράφος μηχανικος, πρώην καθηγητής πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Σχης ε.α. Νίκος Καρδούλας.

Σύμφωνα με την έρευνα και τα στοιχεία που συνέλεξε:

Τέλος Φεβρουαρίου ο κορονοϊός θα καταστεί ενδημικός και θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά ακριβώς από 2 χρόνια:
Παραμένει κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα με ποσοστό 82,5% και η πλήρης αποκλιμάκωσή της αναμένεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.


Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου (21-27 Φεβ.) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 800 έως 1.200 κρούσματα, σύμφωνα με προσομοίωση του μαθηματικού μου μοντέλου, που θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα, ακριβώς μετά από δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Το ποσοστό ανοσίας (άθροισμα εμβολιασμένων και όσων νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο) στις 23 Ιανουαρίου ήταν 86,3% και στις 27 Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 90% (91% – 93%), γεγονός που θα καταστήσει τον κορονοϊό ενδημικό.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα (εβδομαδιαίος μέσος όρος 490) μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με την προπερασμένη εβδομάδα (εβδομαδιαίος μέσος όρος 555).
Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω της Όμικρον επί των συνολικών μολύνσεών της μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 ήταν 2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022 ήταν 6,5%.