Νίκος Καρακούσης: Σαρκοπενία – τι αφορά?

 Ο όρος σαρκοπενία προέρχεται από τα ελληνικά σάρξ:«σάρκα» και πενία: «φτώχεια». Αποτελεί μια κατάσταση που συνοδεύεται από μείωση της σκελετικής μάζας και της μυϊκής ισχύος.

Σχετίζεται με την πορεία της φυσιολογικής γήρανσης ενός ατόμου, καθώς κατά την έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής, χάνεται περίπου το 20-40% της μυϊκής μας ισχύος. Η σαρκοπενία στις ηλικίες αυτές έχει άμεση συσχέτιση με τη διαταραχή της αυτοεξυπηρέτησης ενός ατόμου, τις αυξημένες πτώσεις, αλλά και την αυξημένη νοσηρότητα και νοσηλείες.

Η σαρκοπενία μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως μια συστηματική χρόνια πάθηση. Επιπλέον, η σωματική ακινητοποίηση συμβάλλει στην ανάπτυξη της σαρκοπενίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε καθιστικό τρόπο ζωής, είτε σε αναπηρία του ατόμου σχετιζόμενη με διάφορες παθήσεις, όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας τραυματισμός και η ανάπτυξη άνοιας. Σημαντικό να σημειώσουμε πως η σαρκοπενία μπορεί να οφείλεται και σε διατροφικούς λόγους, όπως σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και πρωτεΐνης, είτε λόγω συνδρόμου δυσαπορρόφησης, είτε να είναι αποτέλεσμα μειωμένης όρεξης.

Η σαρκοπενία μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας, όπως το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, το νευρικό και το σκελετικό σύστημα.

Η διάγνωση της σαρκοπενίας μπορεί εύκολα να γίνει από το θεράποντα ιατρό μας τόσο κλινικά, όσο και με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων, αλλά και να επιβεβαιωθεί με απεικονιστικές μεθόδους.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άσκηση, την τροποποίηση της διατροφής μας, αλλά και την αντιμετώπιση των συστηματικών παθήσεων που τροφοδοτούν την κλινική αυτή κατάσταση.

 

Δρ. Νικόλαος Δ. Καρακούσης  –  Ειδικός Παθολόγος

MD, MSc, PhD

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα

24310 73738