Νίκος Γκόγκος : Μνημεία – αγάλματα και προτομές Τρικάλων

gogos nikos

Αφορμή να γράψω το παρόν σημείωμα αποτέλεσε μια ωραία προσπάθεια κάποιων, να συγκεντρώσουν και να παρουσιάσουν όλα μαζί τα διάσπαρτα στην πόλη μας μνημεία ,αγάλματα και προτομές.

Συγκεκριμένα στις 8/10/2015 ο συμπολίτης μας Νίκος Σαλέπης ανάρτησε στην ιστοσελίδα του www.trikalaola.gr το ως ανωτέρω καλλιτεχνικό πόνημα, με φωτογραφίες των αγαλμάτων, μνημείων και προτομών και σύντομο ιστορικό για το καθένα από αυτά.

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σαλέπης καταχώρησε στην ιστοσελίδα του όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην πηγή και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελάχιστα για τη πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη.

Για την αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη προτείνω να συμπληρωθούν τα πληροφοριακά στοιχεία σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που εγώ γνωρίζω.

Η πρώτη περίπτωση αφορά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά. Ήταν σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (πυρπόλησε και ανατίναξε τουρκικά πλοία) και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός. Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας σε διάστημα 33,5 ετών. Το άγαλμα του Κανάρη το δώρισε στο Δήμο Τρικκαίων επί δημαρχίας Αθανασίου Τριγώνη,το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας που γιορτάστηκε στα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 1988. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 29/10/1988 από τον αρχηγό του ΓΕΝ αντιναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την προτομή του στρατηγού Χρήστου Καβράκου. Τα επιπλέον πληροφοριακά στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο βιογραφικό του, είναι αληθινά, αδιαμφισβήτητα και πανελληνίως γνωστά. Αυτά είναι:

Πρώτον. Στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη που ήταν διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού στα Τρίκαλα, πρωταγωνίστησε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Τρίκαλα, κατά το Αγροτικό και Λαϊκό Συλλαλητήριο στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Αντιμετώπισε τη διαμαρτυρία με πυρά. Φονεύτηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 25, όλα από την πλευρά των διαδηλωτών.

Δεύτερον. Στο βαθμό του υποστρατήγου που ήταν διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, ο διοικητής του αντιστράτηγος Κωτούλας έγραψε για το Χρήστο Καβράκο: «Ως Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας από 11 έως 20 Μαρτίου 1941 ελαχίστην υπηρεσίαν προσέφερε καθόσον μόλις αναρρώσας εκ μακράς ασθενείας δεν ηδύνατο να πεζοπορεύει και να ιππεύει και συνεχώς να επιβλέπει τα τμήματα της νεοσυστάτου Μεραρχίας, έχοντα εντολήν να οργανώνουν αμυντικώς τομέα επί ορεινής τοποθεσίας και δυσβάτων δρομολογίων. Αντικατεστάθη τη αιτήσει μου διατεθείς εις το εσωτερικόν».

Τρίτον. Στο εσωτερικό ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής Αθηνών στις 18-4-1941. Εννέα ημέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου 1941 συμμετείχε στην επιτροπή παράδοσης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές.

 Ο Νίκος Γκόγκος είναι Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.

.