Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Κτηνοτροφία- αγάπη- φύση

 

Η πολύτιμη αγάπη για την φύση και τα ζώα, η πλούσια εμπειρία και η πείρα των παλιών γενιών, η ευαισθησία και η φροντίδα για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η πολύτιμη γνώση και η εκπαίδευση των νέων, η σωματική αντοχή και η υπομονή αποδεικνύουν ότι ο Πρωτογενής τομέας έχει πολλά να προσφέρει και μπορεί να δημιουργήσει μια σχέση ενότητας και αλληλεγγύης με όλους.

Κι όμως ο αγροτικός τομέας είναι ακάλυπτος σε πλήθος κινδύνων. Οι τεράστιες αυξήσεις σε ζωοτροφές, σε ενέργεια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι συνεχόμενες κρίσεις ανέδειξαν την κρισιμότητα και μας υπενθυμίζουν το καθήκον και την ευθύνη που έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ώστε να δράσουμε άμεσα με νέες λύσεις αποτελεσματικές μιας και η πραγματικότητα απαιτεί και μας οδηγεί να επουλώσουμε τις πληγές των προβλημάτων του παρελθόντος αλλά και να επιλύσουμε τα προβλήματα με αλλαγή νοοτροπίας και λύσεις με βάση των εξελίξεων και όχι με βάση των παλαιών μεθόδων. Θα πρέπει να ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ τον Πρωτογενή τομέα από τις κρίσεις και να τον ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ. Είναι σημαντική η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ και η ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. Επιβάλλεται η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και η ΓΝΩΣΗ.

Το αγροτικό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα επικεντρωθούν στην παραγωγή και στα προϊόντα τους υψηλής ποιότητας με επαίνους-επιβραβεύσεις, να λαμβάνουν βασικές ενισχύσεις για εφόδια και ζωοτροφές και επιδοτήσεις ως επίδομα και όχι ως κύριο εισόδημα, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και να ληφθούν μέτρα για ελέγχους, να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ή από ιδιωτική ασφάλεια για απώλεια ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, να υπάρξει μείωση του αγροτικού πετρελαίου βάση των στρεμμάτων-των καλλιεργειών και μείωση του ρεύματος με τη χρήση φωτοβολταϊκών σε χωράφια μη παραγωγικά και σε στέγες κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να στηριχτούν με εκπαίδευση, σεμινάρια τεχνογνωσίας, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει μηδενική φορολογία στην πρώτη πενταετία, μειωμένη εισφορά ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτούνται στο 100%,δυνατότητα μεταποίησης προϊόντων, υποστήριξη για εκθέσεις, πρατήρια και υπαίθρια αγορά στους δήμους και έπαθλα για να παραμείνουν στην ύπαιθρο όπως π.χ. αγροτουρισμός. Η Πολιτεία πρέπει με μεγαλύτερη ευθύνη να καταφέρει να δώσει κίνητρα στους Αγρότες που θέλουν να παραμείνουν στον κλάδο και να παράγουν όπως επίσης να περάσει το μήνυμα στους νέους ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι επικερδής και θα έχουν την υποστήριξή της. Υπάρχει μέλλον.

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ΠΕ Τρικάλων