Νικόλαος Καρακούσης | Η βιταμίνη Α: Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε

 Η βιταμίνη Α περιλαμβάνει ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων ιδιαίτερα σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία. Οι ενώσεις της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορούν να απαντηθούν τόσο σε φυτικές, όσο και σε ζωικές τροφές.

Η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται διατροφικά με δύο βασικές μορφές:

1) προσχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη), από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το γαλακτοκομικά προϊόντα και το συκώτι.

2) προβιταμίνη (καροτενοειδή με κύριο αντιπρόσωπο το β-καροτένιο), από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, κυρίως κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

Σχετικά με τα οφέλη της  βιταμίνης Α οφείλουμε να γνωρίζουμε πως είναι τα εξής:

  • Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και άμυνα του οργανισμού.
  • Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.
  • Προστατεύει τα μάτια από τη νυχτερινή τύφλωση (νυκταλωπία) και την εξασθένηση της όρασης, που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Υποστηρίζει την υγεία των οστών.
  • Αντιμετωπίζει την ακμή.

Ως συνέπεια, η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ως προς τις παραπάνω ευεργετικές δράσεις της.

 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η υπερδοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες  μπορούμε να συναντήσουμε τις εξής:

  • Αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης.
  • Κόπωση, ανορεξία, ίλιγγο.
  • Αυξημένη αποβολή ασβεστίου (Ca) από τα οστά, υπερκαλιαιμία, οστικό πόνο και κατάγματα.
  • Αλωπεκία.
  • Κνησμό.
  • Ευερεθιστότητα.
  • Απολέπιση του δέρματος.
  • Νυχτερινούς ιδρώτες.
  • Ηπατοσπληνομεγαλία.
  • Γλωσσίτιδα, χειλίτιδα.

Δρ. Νικόλαος Δ. Καρακούσης  –  Ειδικός Παθολόγος

MD, MSc, PhD

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιατρείο: Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα

24310 73738