Η βιταμίνη Α περιλαμβάνει ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων ιδιαίτερα σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία. Οι ενώσεις της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορούν να απαντηθούν τόσο σε φυτικές, όσο και σε ζωικές τροφές.
Η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται διατροφικά με δύο βασικές μορφές:
1) προσχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη), από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το γαλακτοκομικά προϊόντα και το συκώτι.
2) προβιταμίνη (καροτενοειδή με κύριο αντιπρόσωπο το β-καροτένιο), από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, κυρίως κίτρινα φρούτα και λαχανικά.
Σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης Α οφείλουμε να γνωρίζουμε πως είναι τα εξής:
- Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και άμυνα του οργανισμού.
- Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.
- Προστατεύει τα μάτια από τη νυχτερινή τύφλωση (νυκταλωπία) και την εξασθένηση της όρασης, που σχετίζεται με την ηλικία.
- Υποστηρίζει την υγεία των οστών.
- Αντιμετωπίζει την ακμή.
Ως συνέπεια, η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ως προς τις παραπάνω ευεργετικές δράσεις της.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η υπερδοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούμε να συναντήσουμε τις εξής:
- Αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης.
- Κόπωση, ανορεξία, ίλιγγο.
- Αυξημένη αποβολή ασβεστίου (Ca) από τα οστά, υπερκαλιαιμία, οστικό πόνο και κατάγματα.
- Αλωπεκία.
- Κνησμό.
- Ευερεθιστότητα.
- Απολέπιση του δέρματος.
- Νυχτερινούς ιδρώτες.
- Ηπατοσπληνομεγαλία.
- Γλωσσίτιδα, χειλίτιδα.
Δρ. Νικόλαος Δ. Καρακούσης – Ειδικός Παθολόγος
MD, MSc, PhD
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ιατρείο: Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα
24310 73738