Με τη συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα να έχει αρχίσει εδώ και κάμποσο καιρό, και λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων, η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ήδη, το έδαφος έχει προετοιμαστεί από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, και ότι τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022
Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα αναμένεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η κεντρική διαχείριση του νερού, με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να αποκτούν κεντρικό ρόλο, έργα υποδομών για μείωση των απωλειών, μείωση των φορέων διαχείρισης υδάτων (υπολογίζονται σήμερα περίπου στους 700), μονάδες αφαλάτωσης, κ.λπ.
Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους ότι το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και ότι θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Από εκεί και πέρα, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια της ύδρευσης, οι οποίες όμως, όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά την τρέχουσα εικόνα.
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως «μια μεγάλη μεταρρύθμιση», η οποία δεν έρχεται να απαντήσει απλά στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, αλλά κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών και με αυτή την προοπτική, θεωρείται ως μια μείζονα κυβερνητική πρωτοβουλία.
topontiki.gr