Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, σημειώθηκε η υψηλότερη αποχή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στον δεύτερο γύρο πανελλαδικά η συμμετοχή ήταν μόλις στο 40%, με πιο εντυπωσιακό αυτό που συνέβη στον Δήμο Αθηναίων, όπου η συμμετοχή κατέρρευσε στο 26,73%.
ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ τη μεγάλη αύξηση της αποχής υπάρχουν διάφορες αιτίες. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το συνολικό πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, καθώς, όπως αποδεικνύεται, η αποχή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία εικοσαετία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά μόνο με τη συλλογική προσπάθεια των κομμάτων να επαναπροσελκύσουν τους πολίτες στην πολιτική και στις κάλπες.
ΥΠΑΡΧΕΙ και το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό συνέβαινε το παράδοξο να εμφανίζονται 9,9 εκατ. εγγεγραμμένοι, σε μια χώρα με πληθυσμό 10,48 εκατ. κατοίκων. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Αν υπολογίσει κανείς ότι παιδιά έως 16 ετών είναι περίπου 1,4 εκατ., τότε οι έχοντες δικαίωμα ψήφου άνω των 17 ετών δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 9 εκατ. Σε αυτό το ζήτημα το υπουργείο Εσωτερικών πήρε μια πρωτοβουλία και υλοποίησε την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Ετσι, διεγράφησαν 441.042 ψηφοφόροι άνω των 80 ετών που είτε έχουν αποβιώσει είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εσωτερικών αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση της συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών. Με γνώμονα το γεγονός ότι στις τελευταίες κάλπες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή 3 στους 4 δημάρχους προτείνει τη μείωση του ορίου «αυτοδυναμίας» από το 43% στο 40%. Παράλληλα, φέρνει μια επαναστατική αλλαγή. Την κατάργηση του β’ γύρου. Οι ψηφοφόροι, εκτός από τον υποψήφιο της προτίμησής τους, θα έχουν και μια δεύτερη επιλογή σε περίπτωση που δεν εκλεγεί εκείνος που ψήφισαν. Ετσι, ουσιαστικά θα έχουμε δύο κάλπες σε μία. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε μία ημέρα και όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα έχουν τοπικούς άρχοντες με ισχυρή πλειοψηφία στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ την αυξημένη συμμετοχή που μπορεί να επιτύχει, αυτό το νέο σύστημα κάνει πιο ξεκάθαρες τις επιλογές των πολιτών και δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους αυτοδιοικητικούς να κάνουν πραγματικές συμμαχίες πριν από τον α’ γύρο και όχι ευκαιριακές για τον β’ γύρο, με στόχο και τη μεγαλύτερη αποκομματικοποίηση των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες. Καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση πως στην Αυτοδιοίκηση δεν μετράει τόσο το «χρώμα» των υποψηφίων όσο οι ικανότητες να διαχειριστούν αυτό το δύσκολο έργο της διαχείρισης και της προόδου των ΟΤΑ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την οποία οφείλουν όλοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν και ενδεχομένως να τη βελτιώσουν με τις προτάσεις τους.
πηγη: eleftherostypos.gr