Νέο μηχάνημα μοριακού ελέγχου στο Πανεπιστημιακό

Πρόταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να προμηθευτεί νέο ειδικό μηχάνημα μοριακού ελέγχου για ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου Covid-19 κατέθεσε στη Διοίκηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εντάξει την προμήθεια του μηχανήματος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αγοραστός μπροστά στη νέα πραγματικότητα, που ξεκινά από μεθαύριο Δευτέρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων και σηματοδοτεί αύξηση των μοριακών ελέγχων ως προϋπόθεση κατ’ αρχήν για τα χειρουργικά περιστατικά, προέτρεψε τους φορείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να προχωρήσουν στην προμήθεια νέου ειδικού μηχανήματος αυτόματου ελέγχου για SARS-CoV-2.

Με δυνατότητες που ξεπερνούν τον έλεγχο 300 και πλέον δειγμάτων ανά 8ωρο, το προτεινόμενο ειδικό μηχάνημα μοριακού ελέγχου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που παραμένει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εργαστηριακών ελέγχων ολόκληρης της Υγειονομικής Περιφέρειας μειώνοντας τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων, γεγονός που σημαίνει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία και ταχύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Θεσσαλούς πολίτες.

Στο μεταξύ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταφέρθηκε προχθές ο 50χρονος Ρομά από την περιοχή του Ομορφοχωρίου που βρέθηκε θετικός στη νόσο Covid-19, ενώ ένα ακόμα κρούσμα θετικό στη νόσο ανιχνεύτηκε κατά τη μαζική δειγματοληψία που έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για 6χρονο παιδί του οικογενειακού περιβάλλοντος του 50χρονου, ενώ θετικό στον ιό είναι και ένα 8χρονο, αδελφός του 6χρονου.

Την ίδια ώρα άλλα 8 δείγματα ελήφθησαν από φιλοξενούμενους στο Ιατρικό Κέντρο της νόσου στην «Αρωγή» και σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρέθηκαν όλα αρνητικά. Με αποτέλεσμα οι 8 φιλοξενούμενοι να αναχωρήσουν σήμερα για τα σπίτια τους. Στο Ιατρικό Κέντρο βρίσκονται συνολικά 21 φιλοξενούμενοι, που βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ μεθαύριο Δευτέρα αναμένονται και νέες δειγματοληψίες, προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία της υγείας και των υπολοίπων φιλοξενούμενων.

 

Δ.Κ.

eleftheria.gr