Νέο γκάλοπ Interview: Με 13% προηγείται η ΝΔ

Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί και τα ποσοστά τους

Τρία βασικά θέματα απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της διενέργειας της έρευνας της Interview για λογαριασμό της Political.gr: Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και οι τιμές της ενέργειας.

Αν και η αποδοχή της απόφασης της κυβέρνησης να «επιτρέψει» στους εμβολιασμένους να ζουν μια κανονική ζωή είναι υψηλή (7 στους 10 συμφωνούν), δεν είναι ακόμη λίγοι εκείνοι που είτε από φόβο είτε γιατί τους βολεύει (lock- down, παραμονή στο σπίτι και τηλεργασία, διαβίωση με επιδόματα κ.λπ.) διαφωνούν.

Αν σωστά πράττουν αυτοί που διαφωνούν, θα φανεί τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες με την καθημερινή αναφορά των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή γνώμη στο μεγαλύτερο μέρος της θέλει κανονικότητα και η κυβέρνηση αυτό μάλ- λον άκουσε περισσότερο παρά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σημαντικό κομμάτι της επικαιρότητας ήταν και η υπογρα- φή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλ- λίας. Με δύο ερωτήσεις για το θέμα αυτό αποτυπώνουμε τη στάση της κοινής γνώμης: 6 στους 10 πιστεύουν ότι η συμφωνία θωρακίζει την άμυνα της χώρας, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό διαφωνεί με τη στάση της Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΚΚΕ, να την καταψηφίσει στη Βουλή. Το θέμα αναδεικνύει και τις ιδεολογικές προσεγγίσεις που έχει η Δεξιά/Κεντροδεξιά/Κέντρο με την Αριστερά σε τέτοιου είδους θέματα.

Περίπου ένα 33% πιστεύει ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου.

Αν και ακόμη οι αυξήσεις δεν έχουν γίνει αισθητές στους λογα- ριασμούς των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφρά- ζουν φόβο ότι με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η θέρμανση φέτος θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και για αυτό περίπου έξι στους δέκα δείχνουν από καθόλου έως λίγο αισιόδο- ξοι για την πορεία της οικονομίας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας διαμόρφωσης της πρόθεσης ψήφου δεν είναι άλλος από τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Εκεί φαίνεται ότι η κυβέρνηση «κέρδισε» πόντους αποδοχής (όχι απαραί- τητα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, άλλωστε δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές), απέναντι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν την επό- μενη Κυριακή είχαμε εκλογές τα ποσοστά θα ήταν: ΝΔ 35,3%, ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, ΚΙΝΑΛ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,8%, ΜέΡΑ25 3,9%, άλλο 9,3% και Αναποφάσιστοι 10,9%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας για την οικονομία, όπου το 38% δηλώνει αισιόδοξο, ενώ το 58% απαισιόδοξο, όπως και ότι το 52% πιστεύει πως με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώ- ρα θα πήγαινε χειρότερα. Τέλος, στην έρευνα
καταγράφεται και η δημοτικότητα των υπουρ- γών, με τους Δένδια, Πιερρακάκη, Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Θεοδωρικάκο, Κικίλια, Παναγιωτόπουλο, Χατζηδάκη, Βορίδη και Σκρέκα να είναι στις πρώτες δέκα θέσεις.

fimotro.gr