Νέο δάνειο για το Δήμο Τρικκαίων ύψους 520.000 ευρώ

lappas_xristos

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Τρικκαίων, στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος Έργων για το τρέχον έτος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Λάππας τόνισε ότι τους Τρικαλινούς περιμένουν δάκρυα και πόνος από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου, λέγοντας παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι πραγματιστικός, ωστόσο στηρίζεται σε λογικά δεδομένα.

Ο δήμαρχος επιπλέον προανήγγειλε την έλευση των ορκωτών λογιστών στο Δήμο Τρικκαίων προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα χρέη και να δοθούν στη δημοσιότητα τα νούμερα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Νέο δάνειο για το Δήμο

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία ενέκριναν τη λήψη δανείου συνολικού ποσού 520.004,40 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθεί μέρος των οφειλών της μισθοδοσίας των πρώην συμβασιούχων υπαλλήλων, ήτοι τα χρήματα 2 μηνών.

75 εκατομμύρια ευρώ το χρέος

Ακολούθως ο κ. Λάππας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι το χρέος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων μαζί με τις οφειλές των πρώην Καποδιστριακών Δήμων ανέρχεται στο ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. “Δεν πιστεύουμε σε ένα Δήμο σπάταλο και πελατειακό”, όπως είπε, ενώ αποκάλυψε ότι πληρώνουμε 6.000.000 ευρώ τοκοχρεολύσια το χρόνο με το Δήμο να “μπαίνει μέσα” 200.000 ευρώ κάθε μήνα. Δε μπορούμε τη φετινή χρονιά να έχουμε υψηλές προσδοκίες τα ανοίγματα των 7 πρώην Καποδιστριακών Δήμων φτάνουν τα 7.000.000 ευρώ δήλωσε.

Λύση η αναδιάρθρωση

Όπως ανέφερε ο κ. Λάππας η μόνη λύση για να σωθεί ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός με επιδοτούμενο επιτόκιο και περίοδο χάριτος 2 ετών για να έρθει η οικονομική ανάσα στο Δήμο. “Όσοι πιστεύουν ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με άνθη κάνουν λάθος. Αν το κράτος που έχει άνοιγμα 153% θεωρείται χρεοκοπημένο, τότε ο Δήμος που το άνοιγμά του φθάνει στο 300% τι πρέπει να θεωρείται;” αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Τρικκαίων αναφέροντας παράλληλα ότι ο Δήμος Τρικκαίων δε μπορεί να είναι βιώσιμος με τόσο πολύ προσωπικό να απασχολείται στις υπηρεσίες του.

Πρωινός λόγος