Νέες χρεώσεις νοσηλίων στο ΕΣΥ

nosilia

Νέο σύστημα χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων εφαρμόζουν πιλοτικά από σήμερα, Τετάρτη, τα νοσοκομεία. Πρόκειται για τα ενοποιημένα νοσήλια, τα οποία καλύπτουν περισσότερες από 700 θεραπευτικές κατηγορίες.

Το σύστημα επιτρέπει στις διοικήσεις των νοσοκομείων να χρεώνουν τα Ταμεία πιο κοντά στο πραγματικό κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων τους, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του συστήματος αυτού είναι πιλοτική και στόχος είναι να λειτουργήσει μόνιμα στο ΕΣΥ από την 1η Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα, τα νοσήλια διαμορφώνονταν με βάση το πόσες μέρες νοσηλεύτηκε ο ασθενής και σε ποια θέση. Με το νέο σύστημα οι χρεώσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

Στη δεκάδα με τις πιο ακριβές χρεώσεις περιλαμβάνονται η μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων (50.739 ευρώ), η νοσηλεία νεογνών με βάρος εισαγωγής κάτω από 750 γραμμάρια (41.579 ευρώ) και η τραχειοστομία με μηχανική υποστήριξη αναπνοής περισσότερες από 95 ώρες, με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές (39.863 ευρώ).

ΠΗΓΗ: Eθνος, Newsroom ΔΟΛ