Νέα δομή από το ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ» στον Βόλο

Δημιουργήθηκε νέα δομή παρέμβασης που διευρύνει τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο και ενισχύει την ομάδα του επιστημονικού του προσωπικού, αναπτύσσοντας νέα θεραπευτικά εργαλεία και τεχνικές.
Πρόκειται για Δομή Έγκαιρης Παρέμβασης και φιλοξενίας εφήβων, νεαρών ενηλίκων και των οικογενειών τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέματα χρήσης/κατάχρησης ουσιών ή άλλων επικίνδυνων εξαρτητικών/αντικοινωνικών συμπεριφορών είτε ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη αντίστοιχων συμπεριφορών.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ανέφερε σχετικά: «Αποτελεί βασική προτεραιότητά μας η ενίσχυση της συνολικής προσπάθειας απεξάρτησης, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στους νέους και τους εφήβους μας, στην πολλαπλά δύσκολη τρέχουσα συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας, εν μέσω της παγκόσμιας απειλής της COVID-19, αλλά και των ιδιαιτέρων αντιξοοτήτων οι οποίες πλήττουν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα μας και ιδιαίτερες περιοχές αυτής, όπως η Θεσσαλία. Είναι αλήθεια πως ο αρνητικός απόηχος φυσικών καταστροφών και ευρύτερων βιο-κοινωνικών απειλών, εντείνει τη ροπή προς τις παράνομες (όπως είναι τα  ναρκωτικά, αλλά και τις νόμιμες (όπως είναι το αλκοόλ και ο τζόγος) εξαρτήσεις. Καθώς το τοπίο των εξαρτήσεων μεταβάλλεται ακολουθώντας τον παλμό των ψυχοπιεστικών συνθηκών της παρούσας συγκυρίας, εντείνουμε τον ρυθμό υλοποίησης των δράσεων μας, σε όλη την επικράτεια, προσφέροντας νέες δομές ανακούφισης, στήριξης και θεραπείας στα ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας και τις οικογένειές τους. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ από κοντά το ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ» στον Βόλο, τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν την έναρξη του 1ου lock down και βλέπω με χαρά να υλοποιείται η νέα του μονάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε τεθεί τότε επί τάπητος, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις μας για πολλαπλασιασμό των δράσεων της προσφοράς μας στις τοπικές κοινωνίες».

Η νέα μονάδα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και ειδικούς θεραπευτές (απόφοιτους αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων) και υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει 80-100 άτομα από όλη τη Θεσσαλία, ποσοστό αυξημένο τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα υποστηριζόμενων από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Σημαντική υπηρεσία της νέας δομής είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα βραχείας φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένο ξενώνα, σε άτομα που είτε δεν διαθέτουν υποστηρικτικό πλαίσιο στην πόλη του Βόλου είτε διαμένουν μόνιμα στο Πήλιο, τις Σποράδες, καθώς και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, και δεν μπορούν να μετακινούνται τακτικά στον Βόλο, λόγω οικονομικών ή/και άλλων προβλημάτων.

Στη δομή, παράλληλα με τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας, παρέχονται ακόμη:
• Αρχική αξιολόγηση του αιτήματος για υποστήριξη.
• Παραπομπή στην κατάλληλη υπηρεσία/πρόγραμμα για θεραπεία, σύμφωνα με τις ανάγκες και τον κλινικό σχεδιασμό κάθε ατόμου.
• Ατομική και ομαδική ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική.
• Θεραπεία και κοινωνική ένταξη.
• Οικογενειακή θεραπεία.
• Συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα άθλησης, καλλιτεχνικών δράσεων και ψυχαγωγίας.
• Εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική, τεχνικές εύρεσης εργασίας.
• Σεμινάρια σε ζητήματα υγείας, εφηβείας, διατροφής κ.ά.
• Διασύνδεση με ψυχοκοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες της κοινότητας.
• Πρόσβαση στη δανειστική βιβλιοθήκη του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού – Ενεργός Κοινωνική Ενσωμάτωση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.
Στοιχεία επικοινωνίας: Γ. Καρτάλη 48 και Μπόρελ 14, Βόλος, τ.: 24210-23439, e-mail info@kethea-pilotos.gr