Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό

Στην απόφαση να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., φέρονται, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, να έχουν καταλήξει τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα αύριο, για το θέμα, ώστε να γίνουν και επισήμως οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο λόγος είναι ότι στις έως σήμερα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, κάτι που έχει επισημανθεί και από τις αρμόδιες Αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατέληξαν σε ανάλογη απόφαση.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών σε περίπου ένα μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα δεδομένα τής εν εξελίξει κλινικής μελέτης της εταιρείας στην Αμερική, στην οποία συμμετέχουν και 7.500 άτομα μεγάλης ηλικίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών –παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες–, αφού από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 950.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ουσιαστικά σύμφωνα με την kathimerini.gr θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, αυτή που ήδη «τρέχει» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η εξέλιξη αυτή έχει και μία ακόμη ιδιαίτερη σημασία, καθώς η «παράλληλη» γραμμή θα αφορά ανθρώπους που κινούνται, εργάζονται και κυκλοφορούν περισσότερο.