Νέα Αστικοποίηση και Έξυπνη Πόλη είναι εδώ περισσότερο από ποτέ. Εμείς;

anthopoulos 1

*Του Δρ. Λεωνίδα Ανθόπουλου
Έννοιες όπως η αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη κινδυνεύουν να παραμείνουν στις «καλένδες» και να περιοριστούν σε εσωτερική κατανάλωση, καθώς η αστικοποίηση -που πλέον ονομάζεται «νέα αστικοποίηση» (new urbanism)- είναι πραγματικότητα περισσότερο από ποτέ.

Ήδη σήμερα, 3.3 δισεκατομμύρια ανθρώπων κατοικούν παγκοσμίως στις πόλεις και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Επιπλέον, στις πόλεις παράγεται περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σε απόλυτους αριθμούς λοιπόν, η αστικοποίηση αναγνωρίζεται ως πραγματικότητα από το σύνολο των κυβερνήσεων, αλλά προτείνεται και ως λύση απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και πόρους από τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά και στη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή ρίπων.

Οι κυβερνήσεις αποδέχονται και πρόκειται να πορευτούν με αυτά τα δεδομένα προς το 2050 και πλέον, εστιάζουν ελάχιστα στην αποκέντρωση και περισσότερο στην έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων, με την πληροφορική και τη νέα βιομηχανία των έξυπνων πόλεων. Οι έξυπνες λύσεις υιοθετούνται στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού και της αναδιοργάνωσης των πόλεων σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής στις πόλεις και όχι του ελέγχου της ανάπτυξής τους.

Τα συμπεράσματα αυτά, είναι ορισμένα μόνο, που προκύπτουν από το συνέδριο με τίτλο «Smart to Future Cities 2014» που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 29 και 30 Απριλίου, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον της Μεγάλης Βρετανίας, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κυρίως του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου, στοιχείο που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου στις έξυπνες πόλεις. Μόνος, δυστυχώς, έλληνας στο συνέδριο ήταν ο Λεωνίδας Ανθόπουλος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που παρευρέθη στο πλαίσιο ερευνητικού έργου που ηγείται.

London2014 logo

Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να αναγνωριστούν ακόμη και από τις μικρές πόλεις, όπως τα Τρίκαλα. Οι τεχνικές έξυπνου αστικού σχεδιασμού που δημιουργεί ζώνες συνοχής στην πόλη, η ενεργοποίηση του συνόλου των παραγωγικών φορέων σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με ικανό ορίζοντα, αλλά και οι τεχνολογίες έξυπνης πόλης -που έγκαιρα προ δεκαετίας είχαν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί στα Τρίκαλα-, πρέπει να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της πόλης και της διασύνδεσής της με τους περιφερειακούς οικισμούς του Δήμου. Αντίθετα, οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στη συστηματική υποβάθμιση και απαξίωση των έξυπνων υποδομών, ώστε σήμερα να προσφέρονται μηδενικές ή ελάχιστες έξυπνες λύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και η αντικατάστασή τους από πρόσκαιρους πειραματισμούς, υπονομεύουν το μέλλον της και το μέλλον των κατοίκων της.

smartStreets

Με αυτές τις προτεραιότητες πρέπει να κινηθεί η όποια επόμενη δημοτική Αρχή. Οφείλουν όμως οι ψηφοφόροι να αναγνωρίσουν ότι τέτοιου είδους προτεραιότητες, αναγνωρίζονται και υιοθετούνται στις προγραμματικές δηλώσεις μόνο του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα» του Δημήτρη Παπαστεργίου και αυτό κάτι σημαίνει. Κυρίως όμως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους ψηφοφόρους, καθώς οι εκλογές δεν τελειώνουν την ημέρα των εκλογών, αλλά αντίθετα συνθέτουν μια επιλογή που θα τους ηγηθεί για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

* Ο Δρ. Λεωνίδας Ανθόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επανεκκίνηση Τώρα» του Δημήτρη Παπαστεργίου

.